Usporavate li rad svog računara? Evo pet savjeta kako to izbjeći

Spor rad računara može vas koštati puno vremena i živaca, a možda zbog toga čak izgubite i novac. Pogledajte neke od najčešćih uzroka usporavanja rada vašeg računara i kako ih se možete riješiti

Svi računari nakon nekog vremena počinju raditi sporije nego kad su bili novi. To je normalno i očekivano. Ali, moguće je kako ste ubrzali taj proces vlastitim postupcima. Provjerite stoga jeste li skloni čestim greškama i propustima zbog kojih računar ne radi brzinom na koju ste navikli.

Jeste li pokrenuli previše programa i aplikacija odjednom?

S vremenom će se na vašem računaru naći desetine aplikacija i programa. Neki među njima sigurno su korisni i zabavni, ali gotovo sigurno ima onih koje ste nekad davno instalirali, koristili možda jednom ili dvaput i zatim zaboravili na njih. Problem najčešće nastaje kad aplikacije i programi koje više ne koristite i dalje bivaju pokrenuti pri uključivanju računara i/ili nastavljaju raditi u pozadini, đe opterećuju resurse računara.

To možete izbjeći ako pri instalaciji novog programa primijetite opciju, kvadratić -kućicu uz koju stoji nešto poput ovog – Automatically run [naziv programa] when I start my computer – i isključite je.

Što možete preduzeti s već instaliranim programima? Bacite pogled na System Tray u donjem desnom uglu zaslona. Vidjet ćete sličicu za svaki aktivni program. Ako ih ima puno, morat ćete kliknuti na strjelicu prema gore kako biste dobili pristup punom popisu. Pojedinu aplikaciju najčešće ćete moći zatvoriti tako što ćete postaviti kursor na nju i klinuti desni taster miša.

Takođe, možete i smanjiti broj programa koji se automatski aktiviraju svaki put kad pokrećete računar. Koristite li operativni sustav Windows 10, otvorite Task Manager (pritisnite zajedno tipke CtrlShift i Esc) pa zatim kliknite na More details.

Otvorite tab Startup i dobićete popis svih programa koji se pokreću kad uključite računar. Provjerite je li vam sve na popisu doista nužno, izbacite ono što nije.

Pokrećete li računar ponovno barem povremeno?

Ponovno pokretanje računara rješava nemali broj problema s kojima se susrećemo u radu. No, važno je to čini barem povremeno (ako već ne možete redovno) i kad nemate problema. Zašto? Pa, tako čistite radnu memoriju (RAM) vašeg računara, između ostalog. Takođe, Windows će nakon reboota instalirati preuzete nadogradnje, koje bi mogle ukloniti problem radi kojeg vaš računar radi sporije.

Ne morate to činiti svaki dan – dovoljno je ponovno pokrenuti računar nekoliko puta neđeljno.

Jeste li nepromišljeno klikali po linkovima?

Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, moguće je kako ste pokupili zlonamjerni softver ili hrpu softvera koji je pristigao s legalno i legitimno preuzetim programima, ali vam u stvari ne treba. Stoga uvijek obratite pažnju na što klikate i je li ono što vam nude doista potrebno.

Održavate li računalo u dobrom stanju?

U Windows 10 veliki dio održavanja operativni sustav obavlja samostalno i automatski. Ali, nije savršen, niti obuhvata baš sve. Evo što možete (i trebate) obaviti ručno, barem s vremena na vrijeme.

Obrišite privremene datoteke

Privremene datoteke korisne su za rad Windowsa, ali tek na kraće razdoblje. Dopustite li da se nagomilaju, počet će opterećivati rad vašeg računara. Otvorite Settings pa System i zatim Storage te uključite Storage Sense. Riječ je o alatu koji automatski uklanja privremene datoteke. Za dodatne opcije u izborniku Start potražite Disk Cleanup.

Skenirajte računalo

Čak i ako imate antivirusni program postavljen za obavljanje redovnih provjera, ne škodi posegnuti za dodatnom aplikacijom (recimo, Malwarebytes) i povremeno obaviti dodatnu provjeru ima li zlonamjernog softvera na vašem računaru. Takođe, odvojite vremena i svakih par mjeseci skenirajte računar koristeći naredbe kao što su chkdsk i sfcChkdsk će provjeriti u kakvom je stanju vaš čvrsti disk, dok će sfc pregledati jesu li sistemske datoteke u dobrom stanju te ih pokušati popraviti ako nijesu.

Instalirajte nadogradnje

Otvorite Settings pa Update & Security i zatim Windows Update kako biste povremeno ručno provjerili ima li nadogradnji koje trebate instalirati. Osim za Windows, redovne provjere trebate obavljati i barem za programe koje najčešće koristite.

Vaš računar nije internet

Često problem nije u računalu, već u sporoj internetskoj vezi. Ako imate problema pri otvaranju web odredišta, streamingu glazbe i pri obavljanju drugih aktivnosti koje imaju veze s pristupom mreži, vrijedi provjeriti je li problem u stvari vezan uz internetsku vezu.

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Objavljeno 16.07.2019.
  • tportal.hr

Povezani postovi