Satelitski internet sve popularniji i dostupniji korisnicima širom svijeta

Pristup internetu putem satelitske tehnologije postaje sve važniji u informacionom društvu kako za velike kompanije koje „ne smiju“ da ostanu bez konekcije, tako i za milijarde potencijalnih korisnika u nerazvijenim i teško pristupačnim oblastima

Priredio: Mirsad Hadžalić

Satelitski pristup internetu postaje sve popularniji i dostupniji korisnicima širom svijeta, sudeći prema ponudi najnovijih sistema za prihvatanje mrežnog signala koji „stiže iz svemira“.

Pristup internetu putem satelitske tehnologije postaje sve važniji u informacionom društvu kako za velike kompanije koje „ne smiju“ da ostanu bez konekcije, tako i za milijarde potencijalnih korisnika u nerazvijenim i teško pristupačnim oblastima.

Telespazio Vega

Patrik Luis iz firme Telespazio Vega predstavio je prošle sedmice na Međunarodnoj izložbi vazduhoplovstva, ILA 2014 u Berlinu, automobil opremljen satelitskim sistemom koji je cjenovno pristupačan velikom broju korisnika, prenosi Deutsche Welle.

Riječ je o sistemu koji, kako navode, nakon instalacije opreme omogućava satelitski pristup internetu za nekih 60 eura mjesečno.

– U prtljažniku su dva uređaja: kontrolna jedinica za satelitsku antenu na krovu i satelitski modem – kaže Luis.

Satelitski internet

Sistemom se, tvrdi Luis, vrlo jednostavno upravlja.

Postoje samo dva dugmeta. Jedno anteni daje komandu „Pronađi satelit“, a drugo „Uvuci se“.

– Čak i običan trgovac kao ja, dakle neko ko ne poznaje tehniku, može lako da koristi ovaj uređaj – kaže Luis.
Pritiskom na dugme otvara se prtljažnik na krovu i satelitska antena se izvlači potpuno automatski.

– U anteni je instaliran GPS senzor, kompas i mjerni uređaj koji precizno zna pod kojim se uglom auto upravo nalazi. Sve te podatke koristi kontrolna jedinica kako bi se do u milimetar precizno orijentisala prema satelitu – kaže Luis.

Za postizanje internet konekcije potrebno je, kako navode, oko dva minuta, što je – brže od startovanja operativnog sistema na pojedinim laptop računarima.
Brzina interneta je prilično impresivna. Proizvođač tvrdi da je moguće surfovati brzinama od 20 Mbps za download i 6 Mbps za upload i da korisnik jedva primjećuje razliku u odnosu na brzu DSL liniju kod kuće.

– Većina ljudi koji koriste takvu liniju imaju više nego dovoljno propusnog opsega za sve svoje aplikacije – kaže Luis dodajući da čak i HD filmovi mogu dobro da prođu.
Kada je sistem instaliran i ako se ne koristi pun opseg, troškovi mogu biti ograničeni na oko 60 eura mjesečno, tvrde proizvođači i dodaju da je antena „Tanjir“ koje se inače koristi za prijem TV programa, za većinu korisnika sasvim dovoljna za prijem signala.

Ponuda

Na tržištu se sada može pronaći značajan broj mobilnih sistema za prihvatanje mrežnog signala koji „stiže iz svemira“ po relativno pristupačnim cijenama, što ukazuje da će se trend povećanja pritupačnosti tih uređaja nastaviti.

Kompanija Ground Control nudi mobilne sisteme za satelitski internet kao što su širokopojasni IP terminali po cijeni već od 2.600 dolara, koji vam omogućuju pristup mreži sa bilo koje tačke na planeti. Dovoljno je samo da „vidite nebo“.

Takođe u njihovoj ponudi su i uređaji za građevinska i industrijska specijalizovana vozila za nepristupačne terene koji se ugrađuju na krovove, što je izuzetno značajno za koordinaciju aktivnosti u kompanijama čiji radnici obavljaju terenske poslove.

Satelitske veze ključne nakon prirodnih katastrofa

Satelitske veze mogu naročito važnu primjenu naći nakon prirodnih katastrofa. U slučajevima prekida „zemaljskih“ komunikacija satelitska antena može primati vrlo značajne podatke poput fotografija ugroženih oblasti, pozive za pomoć poslate putem interneta, a postoje i specijalizovani softveri za alternativnu komunikaciju spasilačkih timova.
I prekookenaska plovidba odavno koristi internet. Brodovima su potrebne antene koje se montiraju u tri dimenzije, tako da mogu da kompenzuju kretanje broda i lako primaju i šalju morske mape i logističke informacije.

Tekst preuzet:

Znak Pobjede

Povezani postovi