Razvijena baterija za e-vozila koja se puni za 5 minuta


Od praznih do punih baterija električnog automobila za samo pet minuta – izraelska kompanija razvila je tehnologiju koja bi mogla da eliminiše muke povezane sa malom kilometražom koju sa jednim punjenjem mogu da pređu električna vozila.

Stručnjaci iz izraelske kompanije su performanse litijum-jonske baterije podigli do ekstremno brzog vremena punjenja, javlja Hina, a prenosi Jutarnji.

Specijalisti za ultrabrzo punjenje u StoreDot-u razvili su prvi generaciju litijum-jonske baterije koja se po vremenu punjenja može takmičiti sa punjenjem rezervoara konvencionalnih vozila na benzinskim stanicama.

“Mijenjamo čitavo iskustvo za vozače, problemi zbog dometa i brige da možete ostati na auto-putu bez struje biće prošlost”, rekao je osnivač StoreDota, Doron Myersdorf. Inovacija bi mogla da skrati sate potrebne za punjenje električnog automobila.

U ovom trenutku proizvođači testiraju stotine prototipova. Njegova kompanija sa sjedištem u Herzliyi blizu Tel Aviva, ima potporu od strane četiri ključna investitora – nemačkog Daimlera, British Petroleuma, Samsunga i TDK.

Myersdorf, koji je firmu osnovao 2012, testirao je baterije na telefonima, dronovima, skuterima prije nego što se posvetio velikom zalogaju – električnim vozilima.

“Željeli smo da pokažemo da možete uzeti litijum-jonsku bateriju, da zamijenite neke dijelove i da je zatim napunite za pet minuta”. Zamijenili su izvorni grafit u baterijskoj anodi sa silikonom. 

“Tu fantastičnu inovaciju litijum-jonske baterije podigli smo do ekstremno brzih sposobnosti punjenja”, dodao je.

Električna vozila još su uvijek skupa i u 2019. predstavljala su tek 2,6 posto globalno prodatih automobila, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Po Myersdorfu, što se svijet brže prebaci na električna vozila to bolje, jer vjeruje da će to imati ogromni uticaj na planetu, ali recikliranje tih baterija ostaje problem.

Svaka ima životni vijek od 3.000-3.500 punjenja. “Moramo da napravimo sistem recikliranja, a to se tek radi”, kaže Eric Esperance, analitičar u konsultantskoj firmi Roland Berger.

Preuzeto: portalanalitika.me

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 9 =