Ranko Čabrilo – Windows 8 prvi pogled

Ranko Čabrilo, PiL Manager, Microsoft Montenegro – WINDOWS 8 Prvi pogled

Na nedavno održanoj BUILD konferenciji u Anehaimu u Kaliforniji Microsoft je developer zajednici predstavio Preview novog operativnog sistema pod kodnim nazivom Windows 8. Obzirom na konačnu dostupnost zvanične Developer preview verzije, pokušaćemo da vam približimo kako Windows 8 sada izgleda, sa što više detalja. Postoji zaista puno novih stvari u Windows-u 8 u odnosu na “sedmicu”, ali najveća promjena koju ćete primijetiti odmah su takozvane “žive pločice” odnosno live tiles, odnosno Metro interfejs. Treba naravno imati na umu da je ovo izdanje Developer preview, što znači da je dosta toga urađeno, ali ni izdaleka sve. Bićemo u prilici, dakle, da i dalje pratimo razvoj ovog OS-a.

U svakom slučaju ovu verziju ne bi trebalo instalirati na svoj primarni računar.

Prije samog prikaza idemo na brzi popis nekih uočenih novih karakteristika:

 • Metro interfejs – novi interfejs za Windows 8, ali je i stari zadržan.
 • Brže vrijeme podizanja računara – Windows 8 će se ponovo pokrenuti mnogo brže nego Windows 7, zahvaljujući poboljšanjima u samom procesu. Na slateu (tabletu) koji ima Atom procesor ono je 10 sekundi – na novim mašinama poput one predstavljene na BUILD-u iz Samsunga, to je ludo brzo.
 • Koristi manje memorije nego Windows 7 – Microsoft je obećao da ne samo da će ova verzija koristiti manje RAM-a nego Win7, već će ona i pokrenuti manje procesa.
 • Windows Explorer je nadograđen – sada ima traku alata poput Office 2010,unaprijeđeno je kopiranje datoteka i omogućeno podizanje ISO fajlova.
 • ARM procesori sada su podržani pored uobičajenih Intelovih – dovešće tdo potpuno nove klase računara/tableta male snage, ali dugog trajanja baterije.
 • Hyper-V je sada dio Windowsa – tako da sada možete pokrenuti virtualni računar jednostavno, a da ne morate instalirati ništa prije toga.
 • Toolbar se proširio na više monitora – ova vrlo jednostavna karakteristika napokon je i u Windows-u.
 • Pozadina se može proširiti na više monitora – još jedna interesantna karakteristika
 • Univerzalna provjera pravopisa – preko Metro aplikacija.
 • Windows Live integracija Sync, Mail, SkyDrive – omogućava sinhronizaciju svojih postavki, uključujući datoteke, poštu i fotografije. Sync je već dostupan, dok ćemo na SkyDrive i Mail sačekati beta verziju.
 • Windows Store – će vam ponuditi Windows aplikacije na jednom mjestu.
 • Novi Task Manager – u potpunosti je obnovljen sa puno boljih alata, uključujući i način onemogućavanja pokretanje programa, praćenje korišćenje resursa aplikacija tokom vremena, pa čak i lako ponovno pokretanje Windows Explorera.

Prije detaljnijeg prikaza da sagledamo kakav računar nam treba da bi pokrenuli ovaj OS. Zahvaljujući činjenici da su zahtjevi Windows 8 uglavnom identični sa onim za “sedmicu”, možete ga instalirati na bilo koji noviji računar. Ipak, kao i uvijek bolje iskustvo ćete imati na bržim računarima. Ono što predlažu u Microsoftu je:

 • 1 GHz ili brži računar sa 32-bitnim ili 64-bitnim procesorom
 • 1 GB RAM-a za 32-bitnu verziju ili 2 GB za 64-bitnu
 • 16GB Hard diska (32-bita) ili 20 GB (64-bita)
 • DirectX grafička kartica ili novija
 • Da bi vidjeli prednost novog interfejsa potreban je ekran koji podržava multi touch, iako ovo naravno nije uslov jer Windows 8 radi sasvim odlično i sa tastaturom i mišem.

Ovu varijantu Windows-a 8 nećete moći instalirati na Virtual PC, a ne treba vam ni Product key, mada se on nalazi u folderu SOURCE. Neki su iskusili da im ga Windows 8 traži nakon nekoliko pokušaja instalacije na istu mašinu, nismo imali taj problem. Za svaki slučaj zapišite ga i imajte pored sebe tokom instalacije. Ova verzija u sebi ne sadrži Media Centar, ali je iz Microsofta obećano da on neće izostati na sljedećim verzijama. Još nešto, ako pokrenete IE sa Metro dijela neće raditi Flash, tako će biti i dalje, tako je dizajnirano, za pregled Flasha možete koristiti IE iz klasičnog dijela Windows-a 8. Nedostaje i dio koji je posvećen komunikaciji, on je naravno predviđen i pojaviće se već u beti.

Nakon instalacije prvo što će vam tražiti je da imate LiveID, nakon čega će vam povući na računar vaše podatke čak i sliku:

Za početak evo nekih karakteristika Metro dizajna jer ćete se prvo sa njim sresti:

 • Univerzalno dijeljenje – omogućava vam da lako dijelite datoteke ili tekst sa Cloud servisima ili među samim programima.
 • Univerzalni search – omogućava da aplikacije registrujete na globalnu pretragu, tako da je moguće pretraživati iz bilo koje aplikacije koja podržava pretragu.
 • Hardversko ubrzanje – sve metro aplikacije hadrverski su ubrzane i kroz grafičku karticu, tako da je iskustvo i doživljaj korišćenja brzo i glatko.
 • Proces suspendovanja – Windows automatski suspenduje Metro aplikaciju ako se ne koristi duže da bi sačuvao bateriju.
 Da bi vam olakšali korišćenje ovdje ćemo navesti i osnovne prečice sa tastature, za one koji ih koriste.
 • Windows+F – Otvara File Search
 • Windows+I – Otvara Settings
 • Windows+Q – Otvara pretragu aplikacija
 • Windows+Z – Otvara tool bar u aplikacijama
Prečica ima dosta više, ali za početak je dovoljno da ove zapamtite, naravno sve ostale prečice na koje ste navikli i u Windows-u 7 i dalje su prisutne.
Ako niste na Start ekranu, sve što je potrebno je da pritisnete Windows tipku i počnete kucati da bi dobili željenu aplikaciju:
Ako ste na slate računaru (Slate je Microsoft naziv za tablet) bez tastature dovoljno je da prstom povučete sa desne ivice ekrana da bi dobili meni sa 5 ikonica u Microsoftu ga zovu “Charms” menu:
Prva je Search, za pretragu aplikacija ili bilo čega drugog, druga je Share za djeljenje o čemu smo već pisali. Treća je Start koji omogućava da dođete na polazni ekran Metro dizajna. Četvrta ikona predstavlje uređaje koje možete iskoristiti poput recimo projektora i slično. Dok je peta settings, samo ime kaže za šta služi, a možete ovdje podesiti mrežu, jačinu zvuka, osvjetljenja ekrana, jezik ili da računar pošaljete u Sleep mod, restartujete ga ili isključite. Zanimljivo je da ako koristite miša da bi dobili ovaj ekran trebate pointer miša dovesti u krajnji donji lijevi ugao ekrana.
Onda će se ovaj meni pojaviti na mjestu na kome ste navikli i na prethodnim verzijama, u oba slučaja dobićete i informaciju o napunjenosti baterije, mreži, tačnom vremenu danu i datumu.Naravno pločice aplikacija možete pomjerati po svojoj želji po ekranu dovoljno je malo duže pritisnuti pločicu i ona će se moći premjestiti na mjesto koje želite, slično kao kod Windows Phone 7 odakle je i Metro dizajn i preuzet. Ako pločicu pritisnete i malo pomjerite prema dolje ili gore u njenom desnom uglu će se pojaviti zelena kvačica, a na dnu ekrana bar na kome možete povećati ili smanjiti pločicu, deinstalirati je (Uninstall) ili samo skloniti sa ekrana (Unpin) kao na slici dolje:
Ako koristite miša isti efekat imate sa desnim klikom. Ukoliko isto uradite recimo sa nekom regularnom, da ne kažemo klasičnom aplikacijom poput Task Managera dobićete dvije ikonice Advanced i Unpin, pa ćete biti u mogućnosti da je startujete kao administrator:
Kada startujete Metro aplikaciju ona se prikazuje preko cijelog ekrana, recimo Weather aplikacija, koju uzgred bilo rečeno možete prilagoditi gradu koji vas zanima. Sa tastature možete pritisnuti Windows+Z ili jednostavno povući prstom sa gornje ili donje ivce ekrana da bi vam se pojavio bar gdje možete izabrati grad koji želite. Za sada su imperijalne mjere i na njih ne utiče setovanje računara. Ipak je ovo preview, to će biti ispravljeno do bete.
Kad već pišemo o pokretima sa ivica ekrana, već smo napisali šta se događa kad prstom pređete sa desne, gornje i donje strane ekrana, šta se dešava ako to uradimo sa lijeve ivice ekrana? Isto kao da pritisnete Windows+Tab na ekran ćete dovesti prethodno otvorenu aplikaciju. Nju možete dovesti preko cijelog ekrana, na jednu trećinu ili dvije trećine ekrana. Tako da imate pogled na dvije aplikacije u isto vrijeme. Taj odnos je fiksan i vi ne možete imati recimo 50% ekrana za svaku aplikaciju.
Naravno prevlačenjem zelene linije koja dijeli ekran možete dati više prostora jednoj ili drugoj aplikaciji.Kako izgleda IE 10 u Metro varijanti?
Ono što je zanimljivo je da ne podržava plug-inove. Tako da nije moguće, recimo, dodati Flash, odnosno pregledati sajtove koji ga podržavaju. Adres bar je uz donju ivicu, a zanimljivo je i rješenje sa tabovima. Do adrese i tabova, nadamo se da se sjećate, dolazite pokretom prsta sa gornje ili donje ivice. Prečica za tastaturu je Windows+Z, a mišem desni klik.Ukoliko želite plug-inove možete iskoristiti klasični IE10:
Postoje i dva Control Panela onaj koji ljepše izgleda i može se dosta toga podesiti:

Naravno tu je onaj kakav smo već navikli, koji nećemo ovdje posebno predstavljati. On je gotovo identičan onome u Windows-u 7. Ima međutim jedna poznata aplikacija koja je pretrpila značajne promjene Task Manager:

Unaprijeđen je i Windows Explorer on je dobio Ribbon, poput onog u Office 2010, za one kojima se to ne sviđa, postoji u gornjem desnom uglu pored upitnika, odnosno Helpa kvačica kojom se može skloniti Ribbon.
Već smo ranije pisali o promjenama u kopiranju i sada je to mnogo informativnije:
Najveća promjena je mogućnost da direktno Mount-ujete ISO fajl:

Takođe jednostavno je podići i VHD direktno iz Windows Explorera i tako startovati još neki OS.

Ono što je posebno interesantno, a što smo već vidjeli samo kod WINDOWS 7 bete i nikad prije, je da Microsoft u hodu kroz update ispravlja probleme, čak i u ovoj verziji. Naime već sam imao 8 updatea.

Šta dodati ovim prvim utiscima? Svi programi na koje ste navikli u Windows-u 7 rade i ovdje, možete ukoliko želite i isključiti Mango interfejs. Naravno ovo je tek Developer Preview, još ćemo se mi baviti ovdje Windows-om 8. Šuška se da će beta verzija biti predstavljena na CES-u 2012 koji će se odžati od 10. do 13. janura u Las Vegasu. Beta verziju Windows 7 smo probali na radnoj mašini i nismo se pokajali, da li će tako biti i sa osmicom? Za sada sve govori da će biti tako.

 

 

Tekst preuzet iz časopisa BIT – online izdanje

 

 

Povezani postovi