Predavanje “Budućnost interneta”

30.09.2009.

UČENICI SEDMOG RAZREDA PRISUSTVOVALI PREDAVANJU
U OKVIRU INFOFESTA – “BUDUĆNOST INTERNETA”

Zahvaljujemo se gospodinu Milanu Mrvaljeviću, direktoru Infofesta koji nam je sugerisao da, pored obilaska izložbe, učenici isprate i neku od prezentacija iz Infofest programa i omogućio nekotizovano prisustvo na predavanjima “Budućnost Interneta” i “Windows 7 – čvrst temelj za nove mogućnosti”.

Učenici sedmog razreda koji pohađaju izbornu nastavu iz oblasti Tehnike i informatike, kao i njihovi nastavnici koji izvode izbornu nastavu prisustvovali su predavanju “Budućnost interneta” koje je organizovala kompanija Cisco Systems.

Nastavnici su prisustvovali i drugom predavanju “Windows 7 – čvrst temelj za nove mogućnosti” koje je organizovala kompanija Microsoft.

Na početku prvog predavanja predstavljena je kompanija Cisco Systems.

 

 

Američka kompanija Cisco Systems je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja za Internet i lider u inovativnim tehnologijama. Cisco Systems je osnovan 1984. godine od strane grupe naučnika Stenford Univerziteta (SAD), sa sjedištem u San Hozeu, u Silikonskoj dolini (Kalifornija), a danas ima preko 61.000 zaposlenih širom svijeta.

 

 

Cisco nudi niz mrežnih rešenja za konvergenciju prenosa podataka, glasa i video zapisa i time osigurava vrhunske performanse, sigurnost i fleksibilnost. Cisco mrežna rješenja, koja se zasnivaju na Internet protokolu (IP), predstavljaju temelj svjetske računarske mreže i osnovu većine velikih i kompleksnih mreža, kakve se koriste u korporacijama, javnim ustanovama i telekomunikacionim kompanijama, a sve češće se mogu naći u upotrebi i u malim i srednjem preduzećima. Kroz Cisco mrežna rešenja protiče 80% podataka na Internetu.

 

 

Kontinuiranost inovacija i dalje rezultira vrhunskim proizvodima na рodručju naprednih tehnologija, kao što su IP telefonija, mrežna sigurnost, bežične lokalne mreže, video sistemi, aplikacije za mrežno skladištenje podataka … Samo u poslovnoj 2007. godini, Cisco Systems je uložio više od 5 milijardi dolara u istraživanje i razvoj, talente i nova tržišta. Od 1993. godine do danas, Cisco je preuzeo više od 110 inovativnih mladih preduzeća, među kojima su Scientific Atlanta i Webex.

 

Svoju stručnost u oblasti mrežnih tehnologija za tržišta korporacija i servis provajdera Cisco je proširio i na tržište kućnih korisnika i malih i srednjih preduzeća, stvaranjem posebnog odjeljenja Linksys, 2003. godine.

 

 

Predstavništvo firme Cisco Systems za Srbiju i Crnu Goru otvoreno je 2002. godine u Beogradu. Prodaja se odvija preko mreže koju ćini više od sto dis-tributera i partnera. Primarna uloga ovog predstavništva je savjetodavnog karak-tera, sa zadatkom razvoja tržišta na osnovu koordiniranih marketinških aktivnosti.

 

Nakon predstavljanja kompanije Cisco Systems, Suzana Radović, Account Manager održala je predavanje na temu “Budućnost Interneta”

 


Suzana Radović

 

U svom izlaganju Suzana Radović je istakla da je Internet do sada okupljao najbolje stručnjake iz oblasti tehničkih nauka. Danas situacija nije takva, jer po riječima Suzane Radović, Internet apsorbuje najbolje stručnjake na svijetu iz različitih oblasti kao što su sociolozi, politikolozi, pedagozi, biolozi idr. Internet je apsorbovao kompletno svjetsko civilizacijsko znanje.

Internet danas pruža veoma veliki broj mogućnosti koje su do unazad nekoliko godina bili nezamislivi. Internet se razvija velikom brzinom, dovodi do određenih promjena u načinu življenja i te promjene treba kontrolisati.

Suzana Radović je istakla da video preuzima primat. Demokratizacija u načinu snimanja, objavljivanja i upotrebe video snimaka dovodi do toga da se video sve više koristi. Vršena su istraživanja zašto je video toliko u usponu i stručnjaci su došli do zaključka da čovjekov mozak registruje 70% video sadržaja dok se od akustičnih sadržaja pamti svega 8%.

Istraživanja pokazuju da će se prosječni rast pojedinih internet sadržaja u narednom periodu, kretati čak iznad 40% na godišnjem nivou.


Povezani postovi