Otvoreno pismo naučnika: Imamo tri godine da spriječimo katastrofu

Planeta uništena klimatskim promjenama nije potencijalni scenario daleke budućnosti, već vrlo bliska realnost, a neke promjene osjećamo već danas, upozorava grupa od šest uglednih naučnika koji su napisali otvoreno pismo, govoreći kako opasnost raste.

Među ovim naučnicima se nalazi i nekadašnja šefica UN-ovog odsjeka za klimu Kristijana Figeres, kao i fizičar Stefan Ramstorf, a napisali su da ako se globalne emisije plina trajno ne smanje do 2020. godine, temperature širom svijeta će vjerovatno dosegnuti nepovratno visok nivo, prenosi Business Insider. 

Istakli su kako od 1880-ih, zbog efekta staklene bašte, temperatura se u prosjeku podigla za jedan stepen, u stvari, to je tek početak. 

“Svjetski lideri i političari treba da se vode naučnim činjenicama, a ne da guraju glavu u pijesak, jer će to sjutra biti svijet njihove djece i unuka. Koliko god novca tada imali, ništa im neće pomoći”, ističu u pismu. 

Navode kako je cijeli sistem već počeo da kolabira, led na Arktiku sasvim sigurno nestaje, dok koralni grebeni umiru od vrućine. 

Njihov plan uključuje šest ciljeva koje treba ostvariti do 2020. godine, ako se misli da se nešto uradi i ne pomiriti se s time da ćemo gledati kako svijet rapidno umire:

  1. Povećati izvore obnovljive energije na 30 odsto potrošnje električne energije
  2. Izraditi nacrte i planove kojima će se fosilna goriva odbaciti do 2050., s finansiranjem od 300 milijardi dolara na godinu
  3. Osigurati da 15 posto svih novih prodatih vozila budu električna
  4. Prestati s krčenjem šuma i tako smanjiti emisiju
  5. Podstaknuti javni sektor da izda više “zelenih obveznica” u skladu s naporima za ublažavanje klimatskih promjena.

Izvor: portalanalitika.me

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + six =