26.09.2010.
OTVOREN INFOFEST

XVII Festival informatičkih dostignuća otvoren je 26.09.2010.god. Festival se održava pod sloganom “Da se bolje vidi”.

 

Pokrovitelj otvaranja je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore.

 

U ime domaćina grada Budve, prisutne je pozdravio potpresjednik Opštine Budva Lazar Rađenović. U današnje vrijeme, po riječima gospodina Rađenovića, samo zemlje koje ulažu u svoj razvoj i osvajanje novih tehnologija imaju šanse u svijetu razvijenih i uspješnih. Sedamnaest uspješnih godina u organizaciji i održavanju Infofesta odnosno sedamnaest godina uspješne saradnje između Budve i Infofesta garancija su da će ta saradnja jos dugo trajati. Budva će i u narednom periodu biti dobar domaćin, istakao je Rađenović.

 

Lazar Rađenović
Lazar Rađenović

 

Prisutnima se obratila Milica Pejanović Đurišić govoreći o razvoju informatičkih tehnologija. Naglašava da je pogrešno shvatanje da su u ovoj oblasti glavni izazovi iza nas. Takav pristup po riječima gospođe Pejanović Đurišić, je više nego kratkovid i ipak bliži onima koji u tehnološkom smislu nemaju najbolje razumijevanje kad su u pitanju potencijali i mogućnosti koje široka informatička tehnologija pruža. U nastavku izlaganja Milica Pejanović Đurišić ističe: “Na drugoj strani i sasvim nesumljivo deklarativno prepoznavanje značaja info komunikacionih tehnologija zahtijeva produbljeniji pristup, koji će u sebi imati i neophodnu dozu anticipacije pa čak i vizionarstva. U tom konteksu svakako treba biti svjestan činjenice da je sve veći broj onih koji se zalažu da pristup široko pojasnim info komunikacionim tehnologijama treba tretirati u rangu osnovnih ljudskih i građanskih prava”. Nastavak izlaganja se odnosio na sadržaj ovogodišnjeg Infofesta, odnosno na neophodnost uvođenja posebnih tema kako bi se odgovorilo na sve veće potrebe, a i mogućnosti korišćenja info komunikacionih tehnologija.

 

Milica Pejanović Đurišić
Milica Pejanović Đurišić

 

Posebno naglašavajući značaj mladih kad je u pitanju oblast informatičko komunikacione tehnologije, organizatori Infofesta su pokazali i odlukom da ovogodišnju manifestaciju otvori student Elektrotehničkog fakulteta Ivan Radunović. On je jedan od nagrađenih studenata u projektu 10 za 10 – 10 nagrada za 10 najuspješnijih ICT rješenja, koji je u toku ove godine realizovalo Ministarstvo za informaciono društvo.
Ivan Radunović je govorio o razvoju informatičke tehnologije u Crnoj Gori. Posebno se osvrnuo na ulogu Ministarstva za informaciono društvo, naglašavajući da se od njegovog osnivanja krenulo krupnim koracima u tom razvoju.

 

Ivan Radunović
Ivan Radunović

 

Na otvaranju Infofesta prisustvovao je veliki broj zvanica i učesnika manifestacije.

 

 

 

Za dobro raspoloženje prisutnih na otvaranju Infofesta pobrinula se klapa Assa Voce iz Podgorice i glumac Slobodan Marunović koji je recitovao, jednu od najljepših ljubavnih pjesama “Noć skuplja vijeka” Petra II Petrovića Njegoša.

 

Assa voce

 

Slobodan Marunović

 

Pogledajte video zapis sa isječcima sa otvaranja Infofesta, kako bi ste osjetili dio atmosfere koja je vladala 26. septembra 2010. na platou ispred hotela Avala u Budvi.


Povezani postovi