27.09.2009.
INFOFEST 2009
“KRIZA – BAŠ ZATO”

XVI Festival informatičkih dostignuća otvoren je 27.09.2009.god. Festival se održava pod sloganom “Kriza baš zato”.

U ime domaćina grada Budve, prisutne je pozdravio opštinski menadžer Aleksandar Tičić. Svim učesnicima XVI Infofesta poželio je dobrodošlicu sa željom da se i narednih godina u Budvi održava ova manifestacija.


Aleksandar Tičić

Milan Mrvaljević, direktor Festivala govorio je o značaju Infofesta. Tom prilikom je rekao: “Možemo mnogo čega da se odreknemo, ali ono čega se ne smijemo odreći to je naš napor da informacionim i komunikacionim tehnologijama pariramo ne samo zaostatku koji smo imali u vremenu iza nas, već da tim razvojem i njegovim intezitetom pokušamo da se obratimo našoj budućnosti, gradeći informaciono društvo kao institucionalni i integralni faktor jedinstva regiona i globalnog svijeta. Zbog toga se Infofest na ovaj način obratio svijetu. Zbog toga Infofest poručuje “Kriza baš zato” baš zato smo potrebni ovdje u Budvi”.


Milan Mrvaljević

Infofest je otvorio prof. dr Vujica Lazović, Ministar za informaciono društvo. Obraćajući se prisutnima između ostalog je rekao: “Ako pogledamo statistiku zemalja Evropske Unije ICT sektor čini 40% rasta produktivnosti i 25% rasta domaćeg bruto proizvoda. Dakle, sasvim je jasno da je ICT sektor dominantan kada je u pitanju ekonomski rast i razvoj zemlje. Zato je sektor ICT-a jedan od motora koji svijet može izvući iz ekonomske krize, prije svega povećanjem produktivnosti, uvođenjem novih tehnologija i smanjenjem troškova. Sasvim je izvjesno da će zahvaljujući ICT-u moderna ekonomija ući u novu fazu razvoja i prosperiteta nazvanu kreativni kapitalizam.

Vlada Crne Gore je u prethodnim godinama razvoju ICT-a poklanjala veliku pažnju, da bi svoju opredijeljenost u institucionalnom i organizacionom smislu konačno prezentirala i formiranjem Ministarstva za informaciono društvo u januaru ove godine. Neposredno nakon toga, u februaru mjesecu usvojena je Strategija razvoja informacionog društva sa kojom želimo da do 2013. godine Crna Gora u svakom segmentu zaživi kao elektronsko društvo. Sve to radimo svjesni činjenice da živimo u svijetu koji je postao digitalan i prvi put u istoriji ljudski um je direktna proizvodna snaga a ne samo odlučujući element u proizvodnom sistemu”


Prof dr Vujica Lazović


Povezani postovi