Od sada dostupna nova verzija Windows 8 operativnog sistema

Kompanija Microsoft je danas objavila globalnu dostupnost nove verzije svog operativnog sistema – Windows 8.1 koji pruža jedinstveno korisničko iskustvo, bilo da ga koristite na poslu, kod kuće ili u pokretu, saopšteno je iz ove kompanije.

Počevši od 18. oktobra, korisnici sa Windows 8 uređajima u preko 230 zemalja na 37 govornih područja moći će besplatno da preuzmu ažuriranu verziju sa Windows Store lokacije. Windows 8.1 će takođe biti dostupan na potpuno novim uređajima kada se od 18. oktobra pojave u maloprodaji. 

Windows 8

“Zahvaljujući operativnom sistemu Windows 8, započeli smo eru prenosivih i uređaja osetljivih na dodir koji su uvijek povezani na mrežu. Windows 8.1 je nastavio ovu viziju objedinivši sve ono što obično radimo kod kuće, na poslu i u pokretu. Na taj način, Windows isporučuje potpuno personalizovano korisničko iskustvo, čineći vaš uređaj produžetkom vas samih, tako što vam pruža mogućnost da to iskustvo postane još intimnije, izražajnije i povezanije sa vama u svakom trenutku“, rekao je Oliver Obradović, direktor kompanije Microsoft u Crnoj Gori.

Windows 8.1 nastao je od originalne vizije Windows operativnog sistema koji korisnicima omogućava personalizovano korisničko iskustvo, ujedno podvlačeći kontinuiranu posvećenost kompanije Microsoft brzom i ažurnom razvoju svojih proizvoda.

Kao odličje novog talasa inovativnih uređaja za poslovne i privatne korisnike, počevši od tableta preko laptop računara, pa sve do industrijskih uređaja, Windows 8.1 omogućava uređajima osjetljivim na dodir poboljšanje performansi kada su u pitanju procesorska moć, dizajn i trajanje baterije u uređajima iz različitih cjenovnih kategorija.

Windows 8.1 takođe nudi različite pogodnosti prilagođavanja, kao i funkcionalna poboljšanja poput:

•Operativni sistem po mjeri korisnika. Unaprijeđen i prilagodljiviji startni ekran sa različitim veličinama već čuvenih Live tiles pločica, sa više boja i dizajnerskih rješenja kako bi svaki Windows uređaj mogao da izgleda potpuno jedinstveno za svakog korisnika. Pored toga, korisnici mogu da odaberu kako da startuju svoje Windows iskustvo – na početnom ekranu ili direktno preko poznatog Windows desktopa.

•Poznatiji i jednostavan za navigaciju. Kao prepoznatljivu Windows ikonu za koju su korisnici intuitivno vezani, Windows 8.1 vraća u upotrebu Start dugme kao poznatu tačku za navigaciju. Pogled na sve aplikacije omogućava korisnicima da vide sve svoje aplikacije odjednom radi lakšeg pristupa i da preko novih klikova i znakova dobiju aplikaciju za pomoć i savjete koje pomažu u brzini.

•Poboljšana pretraga. Nova Bing Smart pretraga donosi najlakši način za nalaženje bilo čega što postoji na vašem uređaju ili Internetu, preko jednog lijepog i jednostavnog prikaza. Jednostavno prevucite prstom ili ukucajte ono za čim tragate i Bing će to i pronaći – bez obzira da li se radi o dokumentu na vašem računaru, foto-albumu u oblaku, vašoj omiljenoj aplikaciji ili veb-sajtu.

•Veliki opseg aplikacija i servisa iz Startnog prozora. Windows 8.1 je najkompletnije okruženje van svake konkurencije. Pruža veliki izbor aplikacija i servisa koji su dostupni na Start ekranu, dozvoljavajući korisnicima da brzo i veoma lako rade omiljene stvari na svom Windows operativnog sistemu, uključujući video razgovore sa voljenima osobama preko Skype-a, korišćenja elektronske pošte bez muke preko e-mail aplikacije, gledanje filmova i TV programa na Xbox Video aplikaciji, pisanje predloga preko Office-a, traženje novog recepta preko Bing Food-a ili Drink aplikacije, kao i slušanje besplatne streaming muzike preko Xbox Music. Windows 8.1 takođe donosi novi Internet Explorer 11 koji je brz, besprijekoran i jedini browser dizajniran isključivo za uređaje osetljive na dodir. IE11 takođe donosi naglašene taktilne performanse, razna brzinska unapređenja i sinhronizovanu istoriju pregledanih sajtova, omiljene sajtove i podešavanja u svim Windows 8.1 uređajima. Windows 8.1 je takođe prvi i jedini operativni sistem sa podrškom za 3D štampanje, što znači da će imati plug-and-play podršku za 3D štampače, koja omogućava aplikacijama da neprimjetno štampa 3D zapise i da prepozna 3D formate u fajlovima.

•Najbolje rješenje za više radnji istovremeno i produktivnost, uključujući prikazivanje i korišćenje do četiri aplikacije paralelno, fleksibilno mijenjanje veličina prozora za svaku aplikaciju na ekranu, mogućnost da jedna aplikacija pokrene drugu i unaprijeđena multi-monitorska podrška preko koje korisnici mogu da vide desktop ili aplikacije preko Windows Stora ili na jednom ili svim monitorima.

•Veća cloud integracija sa SkyDrive, čineći lakšim nego ikad da se radi sa bilo kog mjesta i sa kojom su  vaši fajlovi uvijek dostupni – preko uređaja ili lokacija. Sa SkyDrive Smart fajlovima, korisnici mogu da prave, mijenjaju, čuvaju i dijele svoje fajlove gdje god, kad god ili na bilo koji god uređaj.

•Redizajniran Store. Novi dizajn Windows Store servisa unaprijeđuje postojeće i olakšava pristup baš onim aplikacijama koje odgovaraju vašim potrebama. Zahvaljujući svježem dizajnu i kategorijama kao što je „New & Rising“, moćićete lako i brzo da pratite najnovije unose za istraživanje. Personalizovane preporuke koriste napredni Bingov sistem za preporuke i relevantnost vam pomažu da pronađete vaše nove favorite. Takođe, uz pomoć Windows 8.1 aplikacije se automatski ažuriraju, tako da ćete uvek imati najnovije i najbolje verzije bilo koje aplikacije. Nove aplikacije se takođe kontinuirano isporučuju za Store od strane popularnih developera, uključujući i sjajne domaće Windows aplikacije poput SkinScan, Saundz, Geography Quiz Game, IUVO Communicator, Sands Finance, Nadji.info, Spomen zbirke Pavla Beljanskog, B92, kao i već čuvenog Bing Translatora koji je na svjetsko tržište aplikacija stigao iz “radionice” Microsoft Development centra u Beogradu.

cdm
Prilog preuzet sa sajta www.cdm.me

Povezani postovi