Ocjena korisnika: Mekovi su najbolji kompjuteri

Consumer Reports nedavno je sproveo istraživanje o najpouzdanijim kompjuterima i u istraživanju učestvovalo više od 80 hiljada ljudi.

U istraživanju o prenosnim i desktop kompjuterima poseban naglasak stavljen je na one kupljene između 2012. i 2016. te su korisnike upitali kakvih su problema imali s njima posljednjih godina.

Consumer Reports je neprofitna organizacija koja je potpuno nezavisna od kompanija čije proizvode testiraju jer u istoimenom časopisu u kojem objavljuju recenzije proizvoda i vodiče za kupovinu nema reklama i sami kupuju sve proizvode koje testiraju.

S rezultatima najviše mogu biti zadovoljni u Appleu jer su se njihovi i prenosni i desktop kompjuteri pokazali kao najpouzdaniji na tržištu.

Kada su u pitanju prenosni kompjuteri, postotak Appleovih kompjutera koji su se posljednjih godina “pokvarila ili nijesu dobro radila” iznosi 17 posto – od drugih poznatijih brendova treba izdvojiti Samsung s 27 posto, Dell s 29 posto, HP s 30 posto, Lenovo 31, dok je 33 posto korisnika Asusovih računala imalo problema.

Apple je najpouzdaniji i kada su u pitanju desktop kompjuteri s problemima u samo 15 odsto slučajeva, zatim slijede Lenovo s 24 posto, Samsung s 25 posto, a nakon toga Dell i HP s 27 posto te Asus s 29 posto.

Osim pouzdanosti, pretplatnici Consumer Reportsa ocijenjivali su i kvalitet tehničke podrške. Korisnici su najzadovoljniji s podrškom za Apple te je ocjena tehničke podrške Cookove kompanije 82, zatim slijedi Microsoft s ocjenom 68, dok je Dell dobio 56.

U načelu, ocjena iznad 80 znači da su korisnici veoma zadovoljni s uređajima, odnosno tehničkom podrškom.

 

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × three =