24.09.2010.
Izvor:
BBC – elektronsko izdanje

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE
Otvoreno najveće polje vjetrenjača na svijetu

Najveće polje sa vjetrenjačama za proizvodnju struje na svijetu otvoreno je juče nadomak jugoistočne obale engleske pokrajine Kent, prenio je BBC. Britanija se, kako navodi BBC, nada da će postati svjetski lider u oblasti te tehnologije.

Polje Tanet, čija je izgradnja koštala oko 900 miliona evra, otvorio je ministar za energetiku Kris Hun. Na tom prostoru postavljeno je sto turbina koje će, očekuje se, proizvoditi struju dovoljnu za potrebe 200.000 domaćinstava.

Vjetrenjače na polju Tanet su postavljene sedam milja od obala Engleske, a projekat je najavljen kao dio “revolucije na vjetar” u Britaniji.

Nedostaci projekta su što vjetrenjače bez vjetra neće moći da proizvode struju, niti će struja dobijena tom tehnologijom moći da se skladišti, piše Blic.

Kritičari vladinog programa naveli su da je opasno ulagati toliko vremena i novca u tehnologiju za samo jedan obnovljivi izvor energije, ali je vlada najavila da će sprovoditi program tokom sljedeće decenije.

Cilj britanske vlade je da, od ukupne količine, zemlja proizvodi 20 odsto električne energije iz energije vjetra, a taj procenat trenutno je 2,5 odsto.

 

Povezani postovi