Koliko često treba čistiti tastaturu?

Na tipičnoj tastaturi za računare, posebno na onoj koju dijeli više ljudi, ima 400 puta više bakterija nego na WC šolji.

U bolnici u Holandiji proučavali su stotinu tastatura koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene. Ispalo je da su tastature najprljavija podloga u cijelom dijelu intenzivne njege.

S obzirom na to koliko često koristimo računare i nije čudno da se prljavština taloži među tipkama. Nije rijetkost ni da se iznad tastature istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

Kada čistiti tastaturu?

Većina mikrobiologa na to će pitanje odgovoriti – najmanje jednom neđeljno.

Američki ljekari i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savjetuju da se tastature dezinfikuju mnogo češće, najmanje jednom dnevno.

Preporučuju i pranje ruku prije i poslije svakog korišćenja tastature, naročito u sezoni gripa.

Ako ste vi jedina osoba koja koristi računar, onda je većina bakterija koje slete na tastaturu vaša i vjerovatno vam neće nauditi. Ipak, i takva se tastatura treba redovno čistiti.

To se radi vrlo jednostavno. Potrebno je prvo isključiti računar, zatim iz tastature istresti sve mrvice i potom je poprskati nekim dezinfekcionim sredstvom i obrisati.

Usput, mikrobiolozi savjetuju da se na kraju dana dobro obriše i mobilni na kome se isto mogu pronaći razni patogeni, poput E. coli ili streptokoka.


Preuzeto: cdm.me

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − fourteen =