Infofest 2010 – “Be what’s next!”

 

27.09.2010.
MICROSOFT –
“Be what’s next!”

Podaci o kompaniji:

Od samog osnivanja 1975. godine, Microsoft korporacija predstavlja vizionara u IT industriji. Korporacija se bavi razvojem, proizvodnjom i podrškom velikog broja inovativnih softverskih programa za računarske uređaje, kako bi pomogla pojedincima i organizacijama da realizuju svoj puni potencijal. Microsoft ima predstavništva u više od 100 zemalja, a zapošljava preko 90 hiljada ljudi. Pored softverskih rješenja, ova firma se bavi i hardverskim komponentama, servisima, istraživanjima…

Predstavništvo Microsoft-a u Crnoj Gori je zvanično otvoreno u maju 2007. godine, s ciljem uspostavljanja bolje saradnje sa Vladom Crne Gore, njenim institucijama, ali i privrednim sektorom.
Microsoft Montenegro ulaže velike napore u suzbijanje softverske piraterije, razvoj partnerskih kanala, unapređenje odnosa sa korisnicima i u promovisanje novih tehnologija koje će pozitivno uticati na život i rad građana i privrednih subjekata u Crnoj Gori.

U fiskalnoj 2010. godini, Microsoft je objavio set novih proizvoda, od kojih su najznačajniji Windows 7, Windows Server 2008 R2, SQL Server 2008 R2 i Office 2010. Velike aspiracije su oduvjek pokretale ovu kompaniju. Ideja osnivača firme, legendarnog Bila Gejtsa o računaru na svakom stolu, u posljednje vrijeme dobija novo značenje, kroz “Cloud Computing” servise za svaku osobu i svaki biznis.
Microsoft ima dugoročan pristup inovacijama, pa je, u protekloj fiskalnoj godini, u razvoj rješenja i tehnologija uloženo oko 9 milijardi dolara.

Kompanija podstiče dugoročne vrijednosti kao što su integritet i iskrenost, strast prema poslu, otvorenost i uzajamno poštovanje u komunikaciji s klijentima i partnerima, istrajnost u odnosu na velike izazove, samokritičnost i apsolutna odgovornost u odnosu na tržište, akcionare, partnere i preuzete obaveze.

Microsoft je redovan učesnik INFOFEST-a još od 1996. godine kada je Festival zvanično internacionalizovan. Biće ovo treći put za redom da ovu korporaciju na INFOFEST-u predstavlja upravo Microsoft Montenegro.

Predstavljanje kompanije i uvod u dalje planove Microsofta iznio je Oliver Obradović, direktor Microsoft Montenegra.

 

Oliver Obradović
Oliver Obradović

 

Oliver Obradović je podsjetio prisutne na rečenicu Bila Gejtsa iz ranih sedamdesetih: “Računar na svakom stolu, računar u svakom domu”. Takve ideje ili bolje reći takve aspiracije vodile su kompaniju. Te aspiracije ostvarivane su zahvaljujući otvaranju velikog broja razvojnih centara u cijelom svijetu.

Razvojni centri su radili na više projekata što je rezultiralo cijelom paletom proizvoda koji su ponuđeni u fiskalnoj 2010 godini (do jula 2010).

 

 

Po riječima Olivera Obradovića, na pitanje gdje idemo i šta želimo da postanemo kao kompanija, odgovor bi bio da je Microsoft svoju strategiju usmjerio na razvoj Cloud services. Cloud services za svaku osobu i za svaki biznis je nešto čemu Microsoft teži i što uveliko već počeo da realizuje.

 

 

Puno pažnje se posvećuje Cloud serices za biznis korisnike. Kao proizvod saradnje sa velikim brojem kompanija, Microsoft onlajn servisi su uspostavljeni u Zapadnoj Evropi kod skoro svih najvećih kompanija. U Crnoj Gori imamo veliko korišćenje Microsoft live edu onlajn servisa. Veliki broj studenata raznih Univerziteta, kao i učenika srednjih škola u Crnoj Gori koristi ove servise. Cilj je da taj broj do kraja ove godine bude preko 40.000.

U prošloj fiskalnoj godini, po riječima Obradovića, Microsoft je uložio 9. milijardi dolara u razvoj ovih servisa, a sigurno da će i u ovoj godini biti isto ulaganje.

 

 

U nastavku prezentacije bilo je riječi o projektima koje Microsoft realizuje sa svojim saradnicima u Crnoj Gori.

Jedan od njih je i projekat Informacionog sistema Tržišne inspekcije Crne Gore, koji je nedavno završen.

Prvo je o projektu govorio Vuk vukašinović, direktor sektora za mala i srednja preduzeća Microsoft Montenegro. Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom za informaciono društvo, Tržišnom inspekcijom i kompanijom ITAS.

 

Vuk Vukašinović
Vuk Vukašinović

 

Vuk Vukašinović ističe da je u ovom projektu zaista došlo do realizacije kvalitetnog informacionog sistema koji u potpunosti zadovoljava potrebe klijenta, odnosno Tržišne inspekcije. Projekat je realizovan zahvaljujući velikoj saradnji projektnih timova svih učesnika u realizaciji ovog projekta. Veoma pozitivna strana ovog projekta je što je postojeće rješenje moguće nadograđivati, a vrlo lako je izvodljivo i povezivanje sa drugim informacionim sistemima državnih organa.

Predstavnik Tržišne ispekcije Crne Gore Rada Marković, glavna inspektorka govorila je kako je organizovana inspekcija i koje su njene nadležnosti. U skladu sa tim kako ona sad funkcioniše, a šta se očekuje od novog Informacionog sistema.

 

Rada Marković
Rada Marković

 

Od informacionog sistema očekujemo, kaže Rada Marković da unaprijedimo kvalitet rada, preciznost podataka, brzu razmjenu informacija, bržu pripremu tržišne kontrole, praćenje efikasnosti rada, planiranje nadzora, povezivanje sa drugim državnim institucijama, smanjenje grešaka, eliminisanje gubitka podataka, smanjenje troškova, klasifikacija materijala po važnosti i niz drugih prednosti koje će proizvesti primjena ovog sistema.

U ime kompanije Itas koja je bila zadužena za razvoj ovog projekta, prisutnima se obratio Milan Barać.

 

Milan Barać
Milan Barać

 

Milan Barać je naglasio da je kompletan sistem razvijen na Microsoft tehnologijama. Detaljno je objasnio koje su sve ulazni parametri uzeti u ovom informacionom sistemu.

 

 

Obuhvatanjem velikog broja ulaznih parametara, omogućavaju se velike prednosti korišćenjem ovog sistema. Neke od najvažnijih koje ističe Milan Balać su registrovanje kontrola, registrovanje inspekcijskog nadzora kroz predmete, registrovanje zapisnika, primjena mjera koje su propisane zakonom, registrovanje robe i protivpravno stečene imovinske koristi, registrovanje raznih postupaka, analiza uzoraka, provjera propisanih rokova, priprema i štampa dokumenata.

 

 


Povezani postovi