Holandija: Izgrađena prva solarna staza za bicikliste

Holandija je izgradila prvu stazu za bicikliste, koja je sastavljena od solarnih ćelija. Pilot projekat nosi naziv SolaRoad a zajednički su ga razvili pokrajina Noord-Holland i kompanije Ooms Civiel i Imtech.  Testna biciklistička staza koja prikuplja sunčevu energiju i pretvara je u struju, postavljena je u predgradju Amsterdama.

Biciklistička staza ima dužinu od 70 metara i djeluje poput obične, ali u sebi posjeduje sistem za prikupljanje sunčeve energije, i njeno pretvaranje u električnu struju koja će se koristiti za uličnu rasvjetu.

Holandija je ubjedljivo najpogodnija zemlja u Evropi za biciklste, a osim što posjeduje 35 hiljada kilometara biciklističkih staza, procjenjuje se da ima i oko 18 miliona bicikala.

solarna_staza_holandija-720x340

SolaRoad je projekat koji je bio u laboratoriji holandskog instituta TNO još od 2009. godine. Naučnici su osmislili ploče veličine 2,5×3,5 metara koje se prave od kombinacije betona i kristalnih solarnih ćelija koja se polažu ispod sloja stakla debljine jednog centimetra. Preko stakla se nanosi finiš sloj koji, zajedno s nagibom ploče, pomaže da se kišnica i prljavština lakše skliznu sa površine i tako obezbijede maksimalnu efikasnost solarnih ćelija.

Kompanija SolaRoad koja je izradila i postavila stazu, u saradnji s gradom Amsterdamom će testirati ovaj sistem između jedne do tri godine, a ako se potvrdi njena učinkovitost i isplativost, u planu je da se jednog dana postavi na čitavu biciklističku stazu koja spaja četvrti Krommenie i Wormerveer, a potom proširi na čitav grad.

Potencijal SolaRoada je veliki jer se smatra da bi ovaj sistem mogao biti upotrebljen i na 20 posto auto puteva u Holandiji. Ako bi se zaista petina od oko 140.000 kilometara putne mreže pretvorila u solarne panele to bio veliki energetski plus za ovu zemlju.

Ideja kompanije SolaRoad je da se njihov sistem jednog dana nađe širom svijeta i to ne samo na biciklističkim stazama, već i na svim drugim stazama i autoputevima.

SolaRoad Netherlands from SolaRoad on Vimeo.

site openmontenegroPrilog preuzet sa sajta www.openmontenegro.eu

Povezani postovi