Dell predstavio tablični računar za poslovne korisnike

KOMPANIJA DELL JE PROŠLE NEDELJE otkrila planove o prodaji novog tabličnog računara iz serije Latitude namenjenog poslovnim korisnicima. Računar će biti zasnovan na operativnom sistemu Windows 7, ali su saopšteni i detalji o odnosu ove kompanije prema sledećoj verziji tog sistema, Windowsu 8.

Model Latitude ST ima ekran od 25,6 cm (10,1 inč) i namenjen je za poslovnu upotrebu.

Kompanija trenutno ulaže velike napore pokušavajući da se fokusira na razvoj uređaja koji mogu da posluže i za rad i za zabavu, jer želi da poveća svoje prisustvo kod poslovnih korisnika. Već je predstavila tablične računare iz serije Streak sa različitim dijagonalama ekrana koji su zasnovani na Googleovom operativnom sistemu Android, i pametne telefone Venue koji koriste i Android i Microsoftov operativni sistem Windows Phone.

Model ST predstavlja proširenje serije Latitude koja obuhvata prenosive i stone računare namenjene poslovnoj upotrebi. Zasebna tastatura pretvara ga u personalni računar, mada sama forma tabličnog računara ima više prednosti zbog svoje mobilnosti. Autonomija rada baterije iznosi sedam sati, a težina uređaja iznosi oko 815 grama.

Latitude ST će biti zasnovan na Intelovom procesoru Atom Z670 brzine 1,5 GHz, sa prostorom za skladištenje podataka kapaciteta 128 GB. Računar ima 2 GB DDR2 RAM memorije, podršku za Wi-Fi povezivanje, čitač SD kartica i HDMI priključak. Opcioni dodaci uključuju 3G podršku za povezivanje na mobilne mreže.

Računar će na tržištu biti dostupan od 1. novembra i to u 53 zemlje.

Kompanija tvrdi da tablični računar s operativnim sistemom Windows 7 ima mnoge prednosti. Velike kompanije ga žele jer može da pokreće standardne aplikacije i jednostavno se uklapa u postojeća IT okruženja. Poređenja radi, uređaji s Androidom ili Appleovim sistemom iOS zahtevaju dodatna podešavanja kako bi se uklopili u neke IT sisteme. Ipak, kompanija će ponuditi i operativni sistem poput Androida u zavisnosti od potreba korisnika.

Latitude ST može da pokrene softver za vizuelizaciju kompanija VMware i Citrix, a može se podešavati i njime upravljati daljinskim putem na isti način kao i sa personalnim računarom. Računar se daljinskim putem može ažurirati uz pomoć uređaja nazvanog Kace, koji pratiti usaglašenost softvera i hardverskih konfiguracija, i vodi računa o izmenama.

Nije objavljeno da li će operativni sistem Latitudea ST moći direktno da se ažurira na Windows 8, ali će kompanija u budućnosti predstaviti modele tabličnih računara zasnovane na predstojećoj verziji Windowsa. Microsoft još uvek nije objavio datum pojavljivanja Windowsa 8, ali u nekim kompanijama smatraju da će se on pojaviti sledeće godine.

Windows 8 će, poput operativnog sistema za tablične računare, omogućiti upotrebu starih aplikacija preko ekrana osetljivog na dodir, a Dell sarađuje s Microsoftom na razvoju aplikacija za taj operativni sistem.

Na polju tabličnih računara za poslovne korisnike Dell će se takmičiti s Hewlett-Packardom, koji nudi model Slate 500 zasnovan na Windowsu 7 i kompanijom Cisco, koja u ponudi ima model Cius zasnovan na Androidu. Appleov iPad i dalje gospodari tržištem poslovnih modela, i najčešće se koristi za pristup e-pošti, kalendaru i poslovnim dokumentima, kao i za krstarenje internetom. (M.S.)

TEKST PREUZET SA SAJTA ČASOPISA PC WORLD MIKRO www.mikro.rs

 

 

Povezani postovi