KOMPANIJA ACER JE NA SAJMU potrošačke elektronike i kućnih aparata IFA, koji se od 2. do 7. septembra održava u Berlinu, predstavila novi tanki ultraprenosivi računar Aspire S3.

Kompanija je istakla prednosti modela Aspire S3 u koje je ubrojala „ultratanki dizajn, trenutno uključivanje i trenutno povezivanje“. Debljina modela Aspire S3 iznosi samo 13,3 milimetara na prednjoj strani, a 17 milimetara na zadnjoj. Računaru je potrebno manje od dve sekunde da se „probudi“ iz režima usnulosti, a zatim još jedna do dve sekunde da se poveže na internet.

Računar ima ekran čija je dijagonala 33,8 cm (13,3 inča) a rezolucija 1366 x 768 piksela. Zasnovan je na Intelovim štedljivim procesorima Core i3, i5 ili i7, a baterija mu omogućava do sedam sati neprekidnog rada.

Acer je saopštio da će Aspire S3 krajem septembra prvo početi da se isporučuje u SAD i većim evropskim državama, a u oktobru i u „svim ostalim državama“. Jasno je da je dolazeća sezona prazničnih kupovina važan period u godini za kompaniju, ali tokom konferencije za štampu, predstavnici Acera su označili prazničnu sezonu 2012. godine kao pravi test jer će do tada ultraprenosivi računaru biti dovoljno dugo na tržištu. Pretpostavlja se da će model S3 do tada dobiti i svog naslednika.

Acer će ovim modelom preći graničnu cenu od 1000 USD koju je postavio Intel kada je početkom godine najavio novi koncept ultraprenosivih računara. Cena modela S3 će se u Evropi kretati između 800 i 1200 EUR, što je oko 1140 do 1710 USD. Kompanija je objasnila da će cene biti različite u zavisnosti od tržišta ali malo je verovatno da će biti manje od 1000 USD. (M.S.)

Povezani postovi