V razred – Primjena tehnike kotiranja na skici

Poštovani učenici, zbog nastale situacije sa koronavirusom prinuđeni smo da na ovaj način budemo u kontaktu i nastavimo kontinuitet nastavnog procesa. Kroz primjere, vježbe, zadatke i upustva obnavljaćemo pređeno gradivo, ali ćemo se i upoznavati sa novim sadržajima. Veoma je bitno da redovno pratite ponuđene sadržaje i na vrijeme radite zadatke.

Primjena tehnike kotiranja na skici je ustvari praktična primjena gradiva koje ste već savladali na prethodnim časovima iz oblasti Tehničkog crtanja. U ovoj temi konkretno ćete viđeti ulogu primjene kotnih linija, kotnih strelica, pomoćnih kotnih linija i kotnih brojeva, zatim skiciraćete određene geometrijske likove i unositi dimenzije predmeta na kotnim linijama.

Prije samog praktičnog rada neophodno je da obnovite određene sadržaje i priśetite se nekih pojmova koji su karakteristični za ovu oblast.

Obnovite svrhu upotrebe kotnih linija, kotnih strelica, pomoćnih kotnih linija i kotnih brojeva (udžbenik str. 19.).

Obratite pažnju na pojmove kao što su: tehnička dokumentacija, skica, tehnički crtež, radionički crtež, montažni crtež, puna debela linija, puna tanka linija, isprekidana linija, crta tačka, razmjera (prirodna, umanjena, uvećana), kotiranje, kotni broj, kotne linije, kotne strelice, pomoćne kotne linije…

U obnavljanju pojmova koji se odnose na tehničku dokumentaciju pomoći će vam rješavanje ukrštenice od IDEJE DO REALIZACIJE. Klikni na LINK da otvoriš ukrštenicu.

Nakon ukrštenice, u svojoj svesci skiciraj sljedeće prikaze. Na skicama, po pravilima tehničkog crtanja unesi kotne linije, pomoćne kotne linije i kotne strelice, a na zadnja dva primjera unesi i kotne brojeve tako što ćeš izmjeriti svoju knjigu i svesku.

Kad skicirate prikaze i završite kotiranje, uz pomoć nekog od starijih ukućana, snimite vaš rad u svesci i sa punim imenom i prezimenom i razredom, odjeljenjem i grupom pošaljite na e-mail: informatikatehnika5@gmail.com

Naravno, morate odmah da uradite zadatak i pošaljete ga, jer sljedeće neđelje idemo dalje. Kad nastavimo rad u učionici, vaši radovi će biti ponovo pregledani.

Pozdrav i vidimo se uskoro.

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

13 − 10 =