Crtanje mreže kocke i sastavljanje kockeNakon prethodnih vježbi u kojima smo, između ostalog, naučili vrste linija, crtanje paralelnih i vertikalnih linija, crtanje geometrijskih likova u razmjeri, u ovoj vježbi ćemo sve to iskoristiti kako bi nacrtali mrežu i sastavili odgovarajuće geometrijsko tijelo (u ovom primjeru to je kocka).

Kvalitet napravljene kocke, direktno zavisi od preciznog crtanja. Potrebno je, prije početka rada da provježbate i obnovite kako se sa dva trougla crtaju paralelne i vertikalne (uspravne) linije.

Potreban pribor i materijal za ovu vježbu je sljedeći: dva trougla, olovka, gumica, makaze, ljepilo za papir i tanki karton. Karton koji će sasvim odgovarati za ovu vježbu može biti od korica neke stare sveske, korice od starog bloka za crtanje, mogu poslužiti i listovi iz bloka za crtanje ili hamer papir i slično.

Prvi korak je da na odabranom kartonu nacrtate mrežu kocke. Mrežu ćete nacrtati prema datom crtežu, vodeći računa da tačno nacrtate đe dolaze isprekidane, a đe pune linije.

Kad se radi sa kartonom linije imaju tačno određeno značenje. Pune linije označavaju đe treba makazama rezati karton, a isprekidane đe se savija karton. Pažljivo makazama izrežite mrežu. Prije sastavljanja, na jednoj od stranica upišite ime i prezime, razred, odjeljenje i grupu. Po svojoj želji možete ako hoćete uljepšati (obojati i sl.) strane kocke. Potom po isprekidanim linijama izvršite savijanje pod pravim uglom (90 stepeni). Dodatke za lijepljenje namažite ljepilom za papir i sastavite kocku, tako da dodaci za lijepljenje budu sa unutrašnje strane kocke (da se ne vide kad se sastavi kocka).

Kad završite rad, fotografišite ga tako da se vidi vaše ime i prezime. Uz pomoć nekog od starijih ukućana pošaljite na sljedeću e-mail adresu: informatikatehnika5@gmail.com. U e-mail poruci obavezno napišite svoje ime i prezime, razred, odjeljenje i grupu. Ako ste tačno poslali e-mail, dobićete odgovor da je vaša poruka primljena (provjerite vaš e-mail sa koga ste poslali rad).

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

15 − eight =