Razdvojiti Tehniku i Informatiku

 

17.12.2010.

Izvor:
Pobjeda – elektronsko izdanje
(www.pobjeda.co.me)

RAZDVOJITI TEHNIKU I INFORMATIKU

Savjet za opšte obrazovanje usvojio izmjene programa za pojedine predmete


Tehnika će se izučavati u petom i sedmom, a predmet Informatika u šestom razredu. Nepromijenjen fond od 68 časova u školskoj godini.

PODGORICA – Predmet Tehnika i informatika, koji je do sada bio u nastavnom programu namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola, od sljedeće školske godine biće podijeljen u dva – odlučili su jednoglasno juče članovi Savjeta za opšte obrazovanje.

Predstavnik komisije Ministarstva prosvjete i nauke, koja je radila na izmjenama nastavnog plana i programa, Radovan Rutešić kazao je da je razlog za razdvajanje predmeta bio i taj što su se časovi morali dijeliti.

– Učionice raspolažu sa najviše 16 kompjutera, a 30 đaka koliko broji jedno odjeljenje, moralo je biti podijeljeno u dvije grupe. Čak i da svi imaju računare, teško da se može raditi sa grupom većom od 20 učenika – naveo je Rutešić.

On je kazao da je informatika zastupljena u svega 25 odsto ukupnog gradiva.

Godišnje 68 časova

Član Savjeta profesor Saša Milić istakao je da će podržati ovaj prijedlog, napominjući da inžinjeri i diplomirani informatičari ne mogu biti i nastavnici, jer nijesu u svom obrazovanju imali pedagošku grupu predmeta.

– To je sistemska greška posljednjih decenija – rekao je on.

Pomoćnik ministra prosvjete Vesna Vučurović rekla je da je praksa pokazala kako mnogo toga treba mijenjati i da su direktori škola morali da za predmet Tehnika angažuju jednog, a za Informatiku drugog nastavnika.

Predsjednik Savjeta Radovan Damjanović istakao je da je do sada fond časova ovog predmeta bio 68 za jednu školsku godinu, napominjući da se to neće mijenjati.

– Tehnika će se izučavati u petom i sedmom, a predmet Informatika u šestom razredu – kazao je Damjanović.

Priroda učiteljima

Član Savjeta Vladimir Komnenić rekao je da je u informatičkoj eri neophodno da ta oblast dobije mjesto u osnovnom obrazovanju.

Pojedini članovi Savjeta istakli su mišljenje da treba još raditi na sistemu obrazovanja, ukazujući na slabe rezultate i lošiji plasman naših učenika na najvećem međunarodnom testiranju petnaestogodišnjaka PISA 2009.

Savjet je, uz određene sugestije, usvojio izmjene programa iz predmeta Priroda. U diskusiji su se čule nedoumice ko treba da predaje ovaj predmet, ali je Savjet insistirao da to i dalje budu učitelji.

Usvojene su i izmjene programa za osnovnu školu iz predmeta Poznavanje društva, Engleskog jezika, Matematike, Likovne i muzičke kulture i Fizičkog vaspitanja.

Hajdana Mandić

Povezani postovi