Predavanje “Windows 7 – čvrst temelj za nove mogućnosti”

30.09.2009.

PREDAVANJE “WINDOWS 7 – ČVRST TEMELJ ZA NOVE MOGUĆNOSTI”

Nastavnici Tehnike i informatike prisustvovali predavanju koje je organizovao specijalni učesnik Infofesta kompanija Microsoft.

 

 

Početak predavanja “WINDOWS 7 – ČVRST TEMELJ ZA NOVE MOGUĆNOSTI” obilježilo je predstavljanje specijalnog učesnika Infofesta – kompaniju Microsoft.

Microsoft korporacija je osnovana 1975. godine i vizionarski je lider u IT industriji.

Microsoft se bavi razvojem, proizvodnjom i podržavanjem velikog broja inovativnih softverskih programa za računarske uređaje, kako bi pomogao pojedincima i organizacijama da ostvare svoj pun potencijal.

Kompanija je organizaciono prisutna u više od 100 zemalja, a u njoj radi preko 90 hiljada zaposlenih. Pored softverskog razvoja, Microsoft se bavi i hardverskim komponentama, servisima, istraživanjima…

Predstavništvo Microsoft-a u Crnoj Gori zvanično je otvoreno u maju 2007. godine, s ciljem uspostavljanja bolje saradnje sa Vladom Crne Gore i njenim institucijama, ali i sa privrednim subjektima na ovom tržištu.

Microsoft Montenegro ulaže velike napore u suzbijanje softverske piraterije, razvoj partnerskih kanala i unapređenje odnosa sa korisnicima, ali i u promovisanje novih tehnologija koje će pozitivno uticati na život i rad građana i privrede u Crnoj Gori. U protekloj fiskalnoj godini, Microsoft Montenegro je pokrenuo niz obrazovnih programa, ali i nastavio neke od ranije započetih. Prethodne godine obnovljen je i Ugovor o strateškom partnerstvu sa Vladom Crne Gore, kao i niz pratećih dokumenata kao što su Licencni ugovor, Servisni ugovor i Ugovor o pružanju Premier podrške.

Na ovogodišnjem INFOFEST-u, Microsoft Montenegro će imati drugo samostalno predstavljanje.

Inače, učešće Microsoft-a na Festivalu informatičkih dostignuća traje gotovo od samih početaka internacionaizacije INFOFEST-a. Uvijek smo, od stručnjaka ove firme, imali mogućnost da čujemo značajne razvojne najave, upoznamo funkcionalnost pojedinih softverskih platformi iz njihove ponude i razmotrimo iskustva njihovih stateških partera i korisnika.

 

 

Novi operativni sistem Windowa 7 predstavio je Darko Kljajić, Solution Specijalist Microsoft Corporation.

Po riječima Darka Kljajića Windows 7 omogućava zadovoljavanje potreba krajnjih korisnika koji imaju potrebu za lijepom grafikom, za brzim pronalaskom podataka, za stabilnim sistemom, a kod firmi brzo nalaženje podataka sa različitih resursa, sigurna platforma, sposobnost da ako dođe do krađe laptopova da imaju zaštitu podataka i pristup podacima u svako vrijeme bez obzira da li se oni nalaze unutar firme ili van nje.

 

Darko Kljajić

 

Windows 7 je već u upotrebi kod firmi koje su potpisale ugovor sa Microsoftom. Krajem jula Microsoft je najavio zvaničnu verziju operativnog sistema. Kad su u pitanju krajnji korisnici izlazak operativnog sistema na tržište će biti 22. oktobra.

U nastavku izlaganja Darko Kljajić je na konkretnim primjerima objasnio neke od prednosti novog operativnog sistema Windows 7 u odnosu na postojeće operativne sisteme.

 

 

Neke od prednosti koje su istaknute tokom izlaganja su: Ne postoji kvik lanč – postoji samo jedan task bar; Promjene oko istovremenog zatvaranja i otvaranja više prozora; Kopiranje podataka je olakšano iz jednog programa u drugi; Poboljšanja pregleda kod više otvorenih prozora; Prilaz određenom dokumentu; Kontrolisanje zvuka u pojedinačnim aplikacijama; Pretraga dokumenata po ključnim riječima; Olakšano konektovanje na različite mreže iz jednog prozora; Jednostavno uspostavljanje mreže kod više računara; Uvođenje Windows mail-a umjesto Outlook Ekspress-a; Ugradnja Internet Explorera 8 u Internet Explorer 7; Poboljšanje kod prekida u radu Internet Explorera; Povećana sigurnost kod korišćenja Internet Explorera; Pretraga pomoću Windows Explorera; Velike prednosti korišćenja mreže kod firmi sa veoma velikim brojem računara; Poboljšanje kod reinstalacije prilokom kvara računara bez potrebe formatiranja diska; Poboljšanje zaštite od virusa; Kriptovanje radi zaštite podataka kod prenosnih uređaja.

U relativnom kratkom vremenskom terminu koje je bilo predviđeno za ovo predavanje bilo je vrlo teško izložiti šta je to sve novo u ovom operativnom sistemu.

Predstavnik Microsoft-a, Veronika Prikrylova, regionalni menadžer za centralno – istočnu Evropu za razvoj tržišta pozdravila je prisutne i govorila o značaju informacionih tehnologija za društvo. Takođe, istakla je da moramo voditi računa o uslovima u kojima se razvoj ovih tehnologija vrši, kao što su zaštita intelektualne svojine, ali i cjelokupna ekonomija, koja je danas bitno drugačija u odnosu na godinu dana ranije.

 

Veronika Prikrylova
Veronika Prikrylova


Povezani postovi