Obratite pažnju na ove stvari kada kupujete novi računar

Jedno od najčešćih pitanja koje kupci novog računara postavljaju je ‘koji bih računar trebalo da kupim’.

S obzirom da je tržište zatrpano različitim modelima i brendovima uređaja, možda bi bolja solucija bila pitati sebe ‘kakav računar zapravo trebam’.

U ovom vodiču donosimo vam nekoliko bitnih stvari na koje trebate obratiti pažnju pri izboru novog računara koji će biti savršeno prilagođen upravo vašim navikama.

Prvo pitanje na koje morate dati odgovor je za šta vam računar treba.

Visoke performanse

Računari visokih performansi napravljeni su za beskompromisno korisničko iskustvo i prilično su skupi. Načelno pravilo kod proizvođača koji proizvode ovakvu vrstu kompjutera je funkcionalnost i forma koje su puno važnije od postizanja prihvatljivije cijene.

Uz ovakve računare dobićete zbilja najbolje što možete kupiti, ali pripremite se za visoku cijenu. Evo na šta trebate obratiti pažnju ako kupujete jedan od ovih računara.

CPU: Core i7 procesor ili bolji
RAM: 16GB RAM-a ili više
Zapremnina: 250GB SSD ili više

Veličina i težina prenosne verzije računara: Ako želite lakši ili tanji računar, platićete više, a za investirani novac ćete dobiti slabije performanse. Alternativa su malo veći i teži laptopi koji ne koštaju toliko puno, a nerijetko pod poklopcem imaju veću snagu.

Drugim riječima – elegancija košta.

Srednje performanse

Ako želite solidne performanse, a niste spremni da potrošite puno novca, na raspolaganju vam je širok spektar personalnih kompjutera koje možete kupiti po cijeni do 800 ili 1.000 maraka. Ovi računari, makar nisu najjači na tržištu, imaju dovoljno snage za posao i igru te što je najbitnije – ne tjeraju potencijalnog vlasnika da se zadužuje do grla kako bi ih kupio.

CPU: Core i5 procesor
RAM: 8 do 16 GB RAM-a
Storage: 250GB SSD ili više

 

Veličina i težina prenosne verzije računara: Ako želite lakše ili tanje računalo, platićete više, a za investirani novac ćete dobiti slabije performanse. Alternativa su malo veći i teži laptopi koji ne koštaju toliko puno, a nerijetko pod poklopcem imaju veću snagu.

Niske performanse

Računari niskih performansi napravljeni su za ljude koji kompjutere koriste jako rijetko ili za najjednostavnije zadatke poput slanja elektronske pošte, kupovine online i surfanja.

Naravno, ovakvi računari mogu koristiti i i zahtjevniji korisnici, ali trebalo bi da vodite računa da će za neke aplikacije, odnosno njihovo pokretanje, morati imati malo više strpljenja.

CPU: Core i3 procesor
RAM: 4-8 GB RAM-a
Storage: 120 do 250GB SSD ili više

Veličina i težina: Ako želite lakši ili tanji laptop, platićete više, a za investirani novac dobićete slabije performanse. Alternativa su malo veći i teži laptopi koji ne koštaju toliko puno, a nerijetko pod poklopcem imaju veću snagu.

SSD ili HDD?

Kakav god računar kupovali, sigurno ćete željeti da kupite onaj koji ima SSD disk. SSD će možda podignuti cijenu vašeg budućeg računara, ali vodite računa da se radi o nečemu puno bržem od standardnog HDD-a, što znači da je učitavanje operativnog sistema i brojnih aplikacija daleko brže i elegantnije.

Ako nemate previše raspoloživog novca, uvijek možete posegnuti za malim SSD-om za pokretanje operativnog sistema te velikim ‘klasičnim’ tvrdim diskom za velike datoteke poput fotografija i videa.

Treća opcija je da kupite kompjuter sa dovoljno velikim SSD-om te nakon toga nabavite eksterni disk na koji ćete pohranjivati sve ostale podatke.

Procesor

Velika većina prenosnih i kućnih računara ima ugrađen procesor iz Intela. Ako krenemo da ih upoređujemo po snazi, na dnu ljestvice imaćemo Core i3 – stvorenu za nezahtjevne korisnike ili one koji ne raspolažu velikom količinom novca.

Druga, srednja klasa su Core i5 procesori. Core i7 su procesori visokih performansi koje često nalazimo u najjačim računarima.

Neki kompjuteri, doduše, imaju ugrađen procesor Core i9, ali kupci ove napredne klase jako dobro znaju šta kupuju i definitivno raspolažu većim budžetom.

Procesor utiče na brzinu učitavanja aplikacija, performanse u videoigrama i brzinu samog operativnog sistema.

Memorija

Kada kupujete računar naići ćete na trgovce i prijatelje koji će vam pričati o tome kako je ponekad memorija važnija od procesora. Ovo je dobrim dijelom istina, pogotovo ako uzmemo u obzir da velika većina internet pretraživača koristi strahovito malo procesorske snage te se skoro u cjelini oslanjaju na memoriju.

Koliko je onda memorije, odnosno RAM-a dovoljno? 8 GB je neki minimum za bilo koji sveobuhvatni računar, dok je 16 GB savršena količina za ugodno surfanje i rad u nekoliko zahtjevnijih aplikacija odjednom

 

Tekst preuzet sa portala CDM.

 

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 6 =