Novi mikročip zna gdje se nalazite vani i unutra

 

S velikom preciznošću Broadcomov čip određuje poziciju procesuiranjem informacija iz raznih senzora.

 

Kompanija Broadcom je lansirala čip za pametne telefone, koji će vam “ubiti” i zadnju dozu privatnosti. Čip Broadcom 4752 je toliko precizan u određivanju položaja da mu je mogućnost greške u otvorenim, ali i zatvorenim prostorima, svedena unutar nekoliko centimetara.

Čip koristi podatke iz GPS-a, repetitorskih tornjeva mobilnih mreža, Wi-Fi hot-spotova, kao i žiroskopa, akcelometara i drugih senzora koji su ugrađeni u same pametne telefone.

Zahvaljujući svim tim podacima zajedno, osim podatka o koordinati na kojoj se nalazite, ovaj čip zna i na kojem ste spratu zgrade i nadmorskoj visini, a kada se nađete u zatvorenom prostoru u kojem nema GPS signala, čip će normalno nastaviti da svuda prati vašu poziciju.

Čip posjeduje i mogućnost triangulacije prema signalima iz Wi-Fi hot-spotova (kao i neki drugi modeli), a prvi koji će ga koristiti će vrlo vjerojatno biti mobilni uređaji Applea, s kojim Broadcom već duže vremena ima dobru saradnju.

Podaci koje će prikupljati novi čip moći će se bilježiti u sami pametni telefon, kao i na posebne servise u oblaku, a što se tiče eventualne zloupotrebe za potrebe raznih policijskih, špijunskih, državnih i marketinških agencija i servisa, mogućnosti su neograničene.

A da ipak ostavite mobitel kod kuće kad idete na povjerljiv sastanak?

Tekst preuzet sa portala VIDI (www.vidi.hr)

 

Povezani postovi