Najveća svjetska elektrana na biogas otvorena u Finskoj

UŠTEDA OD 15 MILIONA EURA GODIŠNJE

Najveća termocentrala na biogas u svijetu otvorena je 11.03.2013. u Finskoj. Termoelektrana u Vasi, na istočnoj obali Finske, je zbog snage od 140 megavata postala najveća elektrana u svijetu koja za dobijanje električne energije koristi gas dobijen iz biomase.

Novo kombinovano postrojenje je instalirano u staroj, već postojećoj termo-centrali koje je ranije radila samo na ugalj. Cilj ovakve rekonstrukcije nekadašnjeg zagađivača je da se “poveća korišćenje obnovljivih izvora energije i smanji upotreba uglja, a poboljša spoljnotrgovinski balans (Finske)”, rekao je na otvaranju ministar rada Lauri Ihalainen.

 

Priprema biomase za termocentralu

 

Centrala kojom upravlja domaća kompanija “Vaskiluodon Voima”, koristiće kao gorivo uglavnom biomasu od drvnog otpada šumske industrije koja je jedna od glavnih privrednih aktivnosti Finske. Ta biomasa se “gasifikuje” i miješa s ugljem. Time se, kaže operator centrale, potrošnja uglja smanjuje za 25 do 40 odsto.

“Umjesto uzvoza uglja iz inostranstva i plaćanja za pravo na ispuštanje zagađujućih gasova koji zagrijevaju atmosferu, privredi će ostajati oko 15 miliona eura godišnje”, rekao je za AFP direktor kompanije, Mauri Blomberg.

Kako predstavnici firme “Vaskiluodon Voima” kažu, ova nova centrala je zaposlila stotinu ljudi, a indirektno, u regionu, još nekoliko stotina. Tu će se proizvoditi električna i toplotna energiju za stanovnike grada Vase.

Vijesti online

Tekst preuzet iz Vijesti – online izdanje

 

Povezani postovi