Korisnici interneta u CG među ugroženijim u svijetu

Crna Gora je na 19. mjestu u svijetu prema indeksu od ukupno 180 zemalja po pitanju ugrožavanja bezbjednosti ličnih podataka i naloga na internetu, pokazalo je istraživanje koje je objavio sajt “surfshark.com”. Slučajevi ugrožavanja bezbjednosti ličnih podataka i naloga na internetu u Crnoj Gori za 46 odsto su veći u 2021. godini nego što je to bilo u 2020. godini. 

Prvi na indeksu ugrožavanja bezbjednosti ličnih podataka i naloga na internetu su SAD, Iran, Indija, Rusija i Francuska. 

Kako se navodi, u prvih 11 mjeseci 2021. godine, provaljeno je ukupno 952,8 miliona naloga.

“Nasuprot tome, 921,8 miliona kršenja se dogodilo u 2020. godini tokom istog perioda (rast od 3,4 odsto ili 31 milion u odnosu na prethodnu godinu)”, navodi se na sajtu “surfshark.com“.

Pojašnjava se kako to znači da je skoro milijardu naloga elektronske pošte kompromitovano u 2020. i 2021.godini.

“To je jedan od pet korisnika interneta svake godine koji su pogođeni kompromitovanjem podataka. U teoriji, moglo bi proći samo pet godina da se razotkrije čitava internet populacija ovom brzinom”, piše u tekstu. 

Međutim, kako je navedeno, to neće biti slučaj.

“Jer, kompromitacije podataka su centralizovanije u određenim zemljama, a nalozi mogu biti provaljeni više puta”, istaknuto je na sajtu “surfshark.com”.

Inače, Surfshark je kompanija za VPN (Virtuelna privatna mreža) usluge sa sjedištem u Holandiji.


Preuzeto sa portala: rtcg.me

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + one =