Kako se zapravo kreće Guglov autonomni auto?

GUGLOV (GOOGLE) POJEKAT AUTOMOBILA sa automatskim vozačem narastao je tokom vremena u jedan od najvećih poduhvata ove kompanije. Do sada je njegova flota autonomnih vozila prevalila preko 300.000 kilometara, u Nevadi je usvojen zakon kojim se dozvoljava robotizovano upravljanje kolima, a u avgustu je zabeležen i prvi saobraćajni udes u kome je učestvovalo vozilo kojim ne upravlja čovek već softver. Doduše, ispostavilo se da je udes skrivio jedan član tima koji nadzire vožnju, jer je u nezgodnom trenutku isključio autopilot, pa se jedan Guglov automatizovani (Tojotin) Prijus kucnuo sa drugim koji je bio zaustavljen. 

Kako ovaj automatizovani sistem uspeva da se zaustavi na crvenom svetlu ili izbegne da udari u pešaka nije se znalo sve do prošlog meseca, kad su profesor Sebastijan Trun sa Stenforda, koji je vodio razvoj samoupravljivog vozila, i Guglov inženjer Kris Urmson, održali predavanje u kome su otkrili kako to vozilo radi. Predavanje je održano u San Francisku na međunarodnojIEE konferenciji posvećenoj inteligentnim robotima i sistemima i na njemu su Sebastijan i Kris pokazali i video snimke iz kojih se vidi kako računar koji upravlja vozilom vidi svet oko sebe.

Ruku na srce, Gugl jeste objavljivao neke detalje i video snimke o svom projektu, ali ovog puta nije bio previše škrt u slici i reči.

U središtu sistema je Velodajnov (Velodyne) laser sa 64 zraka montiran na krov, koji skenira i snima laserska merenja kako bi napravio 3D model sveta oko sebe i koreliše ga sa mapama u visokoj rezoluciji. Zahvaljujući tome kreira pravce kretanja kojima se izbegavaju prepreke i poštuju saobraćajni propisi.

Vozilo je opremljeno i radarom, GPS uređajem, inercijalnom mernom jedinicom i drugim senzorima koji ga drže na putanji i obezbeđuju da ima predstavu o svom okruženju u krugu od 360 stepeni. Programirano je da bude krajnje učtivo, tako da se zaustavlja pred svakim pešakom koji prelazi ulicu i strogo poštuje saobraćajne znake, ali kad zatreba ume da bude i agresivno prema onim vozilima koja se ne pridržavaju osnovnih pravila, recimo onog o prvenstvu prolaza.

 

Povezani postovi