Kada naučna fantastika postane realnost: Leteći automobil obavio prvi međugradski let (Video)


Prototip letećeg automobila ”AirCar” sa BMW motorom i običnom gorivom sa benzinske pumpe, obavio je prvi međugradski 35-minutni let između slovačkih međunarodnih aerodroma u Nitri i Bratislavi.

Za razliku od ”eVTOL-a” (električni vertikalni avioni za polijetanje i slijetanje), koji su sličniji velikim dronovima nego pravim automobilima, ”AirCar” je četvorotočkaš – i to leteći.

To znači da može da se koristi za dvije vrste prevoza, kako na putu kao automobil, tako i kao avion.

Ovo prevozno sredstvo razvila je kompanija ”KleinVision” i prvi put je predstavljeno 2019. godine, piše RTS.

”AirCar” prototip 1 obavio je svoj prvi let krajem 2020. godine i od tada je imao 142 uspješna slijetanja i preko 40 sati leta. Poslednje, 142. slijetanje obavljeno je 28. juna posle prvog međugradskog 35-minutnog putovanja od međunarodnog aerodroma u Nitri do Bratislave.

Profesor Stefan Klajn, izumitelj ovog prevoznog sredstva i osnivač kompanije ”KleinVision”, upravljao je vozilom u oba režima. Kada je sletio u Bratislavu, pretvorio je ”AirCar” ponovo u automobil – što podrazumijeva proces uvlačenja krila i repa koji je trajao manje od tri minuta – a zatim ga odvezao u grad.

Prvi međugradski let izveden je sa vozilom Prototip 1, koji pokreće BMW motor od 160 konjskih snaga sa fiksnim propelerom, a može da leti maksimalnom krstarećom brzinom od 190 kilometara na sat.

U saopštenju za medije ”KleinVision” napominje se da je prototip dostigao visinu od dvije i po hiljade metara i da je mogao, pod nadzorom Uprave za civilno vazduhoplovstvo, da obavi strme zavoje od 45 stepeni i da prođe niz testova stabilnosti i upravljivosti.

Prema kompaniji ova vrsta prevoznog sredstva će da prepolovi vrijeme putovanja iz vrlo jednostavnog razloga. ”AirCar” će nas odvesti do aerodroma, gdje ćemo ga prebaciti u režim leta i nastaviti putovanje.

U kompaniji ”KleinVision” vjeruju da će u budućnosti ”AirCar” potpuno privatizovati vazdušni saobraćaj, jer će svako ko ga posjeduje moći da se odveze do najbližeg aerodroma i vine se u nebo.

Ipak, realno govoreći, čini se da će put do ovakve budućnosti biti dug i krivudav i podrazumijevaće sertifikate, odobrenja i, najvjerovatnije, pilotske dozvole.

AirCar prototip 2 biće predserijski model i imaće motor od 300 konjskih snaga sa propelerom sa promjenljivim nagibom. Trebalo bi da leti brzinom od 300 kilometara na sat i da ima domet leta od 1.000 kilometara.

U kompaniji ”KleinVision” se nadaju da će uspjeti da dobiju potrebne sertifikate kako bi registrovali ovo vozilo i kao vazduhoplov i kao automobil.

Firma planira da proizvede dvije verzije, sa dva i četiri sjedišta, a u planu je i model koji će moći i da plovi, jer jedino što je bolje od automobila koji može da leti je automobil koji leti i plovi.

Preuzeto: portalanalitika.me

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 4 =