Mozilla je objavila Firefox 87.0, najnoviju verziju svog web browsera otvorenog koda.

Slijedeći decembarski Firefox 85 i februarski Firefox 86, najvažnije karakteristike nove verzije – Smart Block i poboljšano referrer trimovanje – povezane su sa privatnošću. 

Firefox već duže vrijeme podrazumijevano blokira skripte nezavisnih proizvođača za praćenje. 

Uglavnom, ovo funkcioniše prilično neprimjetno – ali u nekim slučajevima blokirane skripte mogu ometati prikazivanje stranice, bilo da odlože/uspore njeno učitavanje ili da ga trajno onemoguće.

Smart Block preduzima dodatni korak da poboljša prikazivanje na stranicama koje ugrađuju nezavisne programe za praćenje – umjesto da samo povuče skriptu i ostavi “rupu” tamo gdje je nekada bila, Smart Block je zamjenjuje onim što Mozilla opisuje kao “stand-in” skripte. Ove skripte funkcionišu tako što obnavljaju predviđeni redoslijed prikazivanja stranica i rezultate, a da zapravo ne propuštaju podatke trećim licima. 

Mozilla daje veliki dio svojih podataka o tome šta jeste – ili nije – “uobičajena skripta za praćenje” kojoj je potreban Smart Block sa Disconnect liste zaštite od praćenja. Kada učitavate sliku sa neke druge web lokacije u svoju web lokaciju, informacije o posjetiocima vaše stranice stižu do operatora druge web lokacije.

S funkcijom trimovanja URL-ova, ovo se više ne događa, pa je privatnost podataka posjetioca stranice dodatno zaštićena. Firefox 87.0 takođe nudi poboljšanja u Highlight All svojstvu Find in Page, punu podršku za ugrađeni čitač ekrana VoiceOver u macOS i nekoliko manjih poboljšanja korisničkog interfejsa, sigurnosne ispravke i opšta podešavanja. Cijelu listu možete vidjeti na Mozillinim release notes Firefox-a 87.0.


Preuzeto: portalanalitika.me

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − one =