Internet Explorer zauvijek odlazi 2022. godine


Kompanija Microsoft je saopštila kada će konačno u penziju poslati Internet Explorer.

Desktop aplikacija Internet Explorer 11 će postati prošlost 15. juna 2022. godine na većini verzija operativnog sistema Windows 10, ali ovaj potez Microsofta neće imati uticaj na Windows 10 Long-Term Servicing Channel koji se koristi za uređaje koji ostaju isti dugi vremenski period kao što su MRI mašine, sistemi za kontrolu zračnog saobraćaja i slično.

Takođe, izuzetak će biti Server Internet Explorer 11 desktop aplikacije ili MSHTML (Trident) engine.

Ipak, jedno je sigurno, u većini slučajeva Internet Explorer će doživjeti svoj kraj za nešto manje od 13 mjeseci.

Internet Explorer je bio dio Windowsa duže od četvrtine vijeka, ali ga je dolaskom Edgea 2015. godine Microsoft počeo stavljati u drugi plan. Podrška za prethodne verzije je ukinuta 2016. godine, a Microsoft 365 i druge aplikacije neće podržavati IE 11 od 17. augusta.

Microsoft apeluje na korisnike Internet Explorera 11 da pređu na Edge ili neki drugi browser prije okončanja podrške u junu sljedeće godien, prenosi klix.ba.

Edge ima integrisan Internet Explorer mod za internet stranice koje još uvijek zahtijevaju IE. Mnoge organizacije i dalje koriste stare aplikacije, a postoje i internet stranice koje baš ne funkcionišu dobro s modernim browserima, tako da je taj mod koristan.

Kompanija je obećala podršku za Edgeov IE mod do kraja 2029. godine, tako da organizacije i IT odjeli imaju još nekoliko godina za tranziciju sa starih web aplikacija.

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =