Infofest 2010 – “Informatika u funkciji energetske efikasnosti”

 

27.09.2010.
INFOFEST 2010.
E-SMART SYSTEMS – “Informatika u funkciji energetske efikasnosti” 

Prisustvovali smo predavanju “Informatika u funkciji energetske efikasnosti”, kompanije E-Smart Systems. Prije predavanja posjetili smo interaktivnu učionicu koju je ova kompanija postavila u okviru izložbenog prostora Infofesta.

 

Podaci o kompaniji:

Kompanija E-Smart Systems iz Beograda, osnovana je 2000-te godine, a bavi se razvojem, projektovanjem, konsaltingom, edukacijom, proizvodnjom, instalacijom i implementacijom informatičkih rješenja.

Primarni cilj kompanije je da promoviše i tržištu ponudi nove i superiorne tehnologije. Dosadašnji uspjeh firme se temelji, prije svega, na znanju, profesionalizmu i sposobnosti zaposlenih. Timski rad, uz visoku stručnost (preko 80% zaposlenih sa VSS), posebna specijalistička znanja, iskustvo, odgovornost, energija i entuzijazam, garantuju klijentima kvalitet, pouzdanost, zadovoljstvo i mogućnost daljeg unapređivanja poslovanja.

Timovi E-Smart Systems-a kreiraju nove proizvode i usluge i konstantno rade na optimizaciji postojećih. Organizacija firme je određena oblastima kojima se bavi (cjeline za bezbjednost IS, finansijski sistemi, industrijski sistemi, IT infrastruktura i zaštita, razvoj posiovnih aplikacija, prodaja, marketing….), a svako polje ekspertize pokriveno je odgovarajućom tehničkom infrastrukturom i edukovanim ljudskim resursima.

Sa partnerima i klijentima E-Smart gradi dugoročne odnose, na bazi obostranog povjerenja. Ostvarena su i strateška partnerstva sa svjetskim liderima u oblasti informacionih tehnologija. Posebno treba istaći partnerstvo sa Microsoftom („Microsoft Gold Certified Partner”, „Large Account Reseller”, a od septembra 2009. i „Services Provider Licence Agreement Reseller”). Ostali značajni partneri su: SAP (ERP rješenja), Gemalto (Smart Card tehnologija), MicroWorld (antivirus softver), SuperMicro (serverska platforma), Open-E (Storage Management Software), BlueBird (Pidion PDA uređaji), SafeNet (Hardvvare Security Modules).

E Smart je, za svoja rješenja, više puta nagrađivan značajnim međunarodnim nagradama. Treba reći i to da je Kompanija, prošle godine, proširila svoje regionalno prisustvo predstavništvom u Banja Luci, a od nedavno funkcioniše i njihova firma u Crnoj Gori.

Na svoj inovativan način E-Smart Systems će, i ove godine, iznenaditi INFOFEST-učesnike. Naime, izložbeni prostor firme će biti uređen kao moderna, ekonomična i interaktivna učionica zasnovana na Windows MultiPoint Server-u 2010. Radi se o novom Microsoft-ovom proizvodu koji omogućava da više korisnika istovremeno i nezavisno koristi jedan računar. Svakom od njih, potreban je samo monitor, tastatura i miš.

Veoma često, u obrazovnim institucijama, korisnici nedovoljno koriste instaliranu procesorsku snagu i radnu memoriju. Koncept MultiPoint Server-a optimizuje iskorišćenost HW resursa, čime se znatno umanjuju inicijalni troškovi. Treba naglasiti da je osnovna platforma za ovo rješenje Windows Server 2008, što ovaj sistem čini pouzdanim i stabilnim.

 

 

 

Projekat “Informatika u funkciji energetske efikasnosti predstavio je Goran Veljović, direktor marketinga i prodaje u kompaniji E-Smart Systems.

 

Goran Veljović
Goran Veljović

 

Kad se govori o uticaju informatike na energetsku efikasnost u prvom redu se misli na električnu enegriju i njeno sto bolje iskorišćavanje, a u nekoj kasnijoj fazi razvoja i na sve energente koji se koriste u nekom procesu.

Primjenu informatike za energetsku efikasnost treba, po riječima Gorana Veljovića, posmatrati na dva načina i to sa strane distributera električne energije, a na drugoj strani sa pozicije potrošača.

Sa strane distributera to bi bilo: daljinsko očitavanje brojila, automatsko upravljanje tarifama, daljinsko upravljanje brojilima i potrošnjom, povećanje stepena naplate, smanjenje gubitaka, prikupljanje i publikovanje podataka o tekućoj potrošnji, publikovanje podataka o modelima i vrijednostima tarifa, komunikacija sa smart uređajima na strani potrošača.

 

 

Sa strane potrošača, ističe Goran Veljović, to bi predstavljalo minimizaciju cijene utrošenih energenata, brz odgovor na promjenu tarifa ukoliko ih ima, smanjenje nesvrsishodne potrošnje, komunikacija sa senzorima i uređajima za podešavanje uslova životnog okruženja (temperatura, vlažnosti, svjetlosti, prisutnosti u određenom prostoru), upravljanje uključenja ostalih potrošača, planiranjem rada i željenih stanja u životnom okruženju, bilo da je potrošač van ili u tom životnom okruženju.

Kompanija E-Smart Systems na ovom projektu radi već četiri ipo godine. Konfiguracija sistema podrazumijeva da se u okviru distribucije nalaze kolektivi koji mogu da prikupljaju podatke od brojila i da ih dostavljaju jednom centru, a da se u tom centru vrši obrada podataka i publikovanje recimo na internetu i sl. kako bi potrošač na jednostavan način mogao da u svakom trenutku vidi podatke o svojoj potrošnji.

 

 

Sistem ima neograničen broj mjernih mjesta, a za komunikaciju može da koristi različite uređaje. Sistem može da obezbijedi da se detektuje bilo kakva neispravnost u sistemu. Omogućena je i provjera očitanih vrijednosti.

Sistem omogućava automatsko isključivanje i uključivanje potrošača, ako se brojila opreme sa uređajima za takvo upravljanje.

Pozitivni efekti bi bili da imamo bolji kvalitet energije kao i veće šanse za optimizaciju potrošnje.

Sa strane distribucije to bi imalo pozitivne efekte jer se proces automatizuje i tako se postiže sigurnost u prenosu podataka, potpuna kontrola i upravljanje, brzo uočavanje narušavanja integriteta mjerenja i smanjenje netehničkih gubitaka.

 


Povezani postovi