Idemo ponovo za sva vremena – ove lozinke nemojte koristiti!

Slaba lozinka rizična je koliko i ostavljanje stana nezaključanog. To što vas dosad nijesu opljačkali ne znači kako neće. Time što ste neoprezni ne samo što uljezima pružate priliku, već im i olakšavate posao.

O lozinkama kao ključnom elementu računarske sigurnosti smo pisali više puta, ali ne škodi ponoviti, naročito sad kad znamo kako je na internetu sve više virusa.

Korišćenje jake lozinke najmanje je što možete učiniti za bezbjednost svojih bankovnih računa, e – pošte, ličnih podataka… Jednostavno je, traži malo vremena i truda.

Kompanija SplashData nedavno je objavila spisak najčešće korišćenih lozinki među njih dva miliona koje su iscurile u javnost (dakle, hakeri su ih već probili). Ovo je prvih deset:

123456
passvord
12345678
kverti
12345
123456789
football
1234
1234567
baseball

Većinu ovih lozinki nije teško pogoditi. Koristite li bilo koju od njih, to je kao da uopšte nemate lozinku.

No, ako i vaša lozinka nije na listi poput ovog, to ne znači da ste sigurni. Ove su šifre loše zato što dijele karakteristike zbog kojih ih je jednostavno pogoditi. Sasvim je moguće da je to slučaj i sa vašom.

Kakve lozinke treba izbjegavati? Pogledajmo.

1) Očite lozinke
Na gore navedenom spisku velik je broj lozinki koje su varijacija iste teme: brojeva u nizu. Jednostavno je za zapamtiti, ali i za pogoditi. Isto važi i za slijedove slova kao što je kverti, kveriiop ili abcdefg.

2) Početne lozinke
Nevjerovatno, ali ljudi prečesto nastavljaju koristiti lozinke koje su incijalno dobili (recimo, za kućne vi-fi) umjesto da ih prvom prilikom zamijene sigurnijim.

Možemo samo nagađati da li je u pitanju lijenost, glupost ili nedovoljna svijest o rizicima. Kako god, nemojte to raditi. Promijenite lozinku čim konfigurišete sistem ili servis te ga počnete koristiti.

3) Prekratke lozinke
Šta je šifra duža, to ju je teže razbiti. Stoga je svaka kratka lozinka loša. Ili barem lošija od duže.

4) Lozinke bez brojeva i simbola
Nije dovoljno samo produžiti šifru slovima. Treba je i učiniti komplikovanijom dodavanjem brojki i simbola, kao i velikim i malim slovima. Što je više različitih elemenata u lozinki, to je teže probiti. Da, rekli smo to već, ali treba ponoviti.

Zato je aiviresufzklthfrs dobra lozinka, aiv4r2s8f8kl43f2s još bolja, a a! V4_2s8 # 8kl43f2% najbolja.

5) Lozinke poput L33T SP34K
Kad koristite brojeve i simbole u lozinki, nemojte tek zamijeniti slovo brojem i obrnuto. To je takođe srazmjerno jednostavno za pogoditi.

Recimo, cableCable možete pretvoriti u c @ b1eC4BL3, ali izgledi da će se iskusniji haker dosjetiti jadu nisu male. Isto važi i za passv0rd umesto passvord.

6) Lozinke sa ličnim podacima
Pravilo je jednostavno: ne koristite ih. Vaše ime, datum rođenja, godišnjica braka i tome slično bit će među prvim podacima koje će hakeri isprobati nastojeći da razbiju vašu šifru.

Izbjegavajte i omiljena jela, mjesta koja ste posjetili tokom godišnjeg, uopšteno sve što se može direktno povezati sa vama. Kao i podatke do kojih se može doći socijalnim inžinjeringom, poput češljanja po društvenim mrežama.

7) Lozinke na obrascima
Pamtiti sve lozinki koje koristimo nije lako. Stoga nije čudno što mnogi pokleknu iskušenju korišćenja obrasca tastera na tastaturi kao lozinke.

Napravite li to kako treba, sve je u redu. Ali, prejednostavni obrasci kao što je kverti mogli bi vas skupo koštati.

Kao dodatnu zaštitnu mjeru, uključite dvostepenu provjeru, đe god je moguće. Trebalo bi imati jedinstvenu lozinku za svaki nalog kojim baratate. Da, ima ih jako puno. Zato koristite passvord manager.

 Preuzeto sa sajta itmagazin.info

Povezani postovi