HP Envy Spectre XT: LED diode na svakom tasteru

Ultrabook prefinjenog dizajna karakteriše potpuni multimedijalni ugođaj, funkcionalnost i cjenovna konkurentnost.

RIJAD – Kompanija HP pridružila se grupi koja proizvodi ultrabook računare sa svojom veoma bogatom ponudom, iz koje se izdvaja model srednje klase Envy Spectre XT.

Izgled tankog i elegantnog ultrabooka Spectre XT mnogi porede s uređajem MacBook Air, a govori se i o mogućnostima da Apple podnese tužbu zbog patenta za izgled, no međutim osnovna karakteristika HP-ovog uređaja je znatno veća funkcionalnost. Spectre XT karakteriše specifična touchpad površina koja ga štiti od ogrebotina, na čije korištenje se ipak potrebno navići.

Touchpad je monolitan, a pritiskom na kvadratić u gornjem lijevom uglu moguće ga je isključiti. Drugi detalj je osvjetljenje tastature na kojem HP ovde nije štedio, omogućivši da svaki taster dobije svoju LED diodu. Tastatura je chiclet tipa, a tasteri su ravne površine i pravilno razmaknuti.

Iako je računar kao cjelina veoma čvrst, gornji dio sa ekranom je savitljiv pod jačim pritiskom. Dijagonala ekrana je 13 inča, slika je dobra kada se gleda direktno, iako su mu uglovi slaba tačka, budući da se sa pomijeranjem u stranu boje kvare. Ekran je standardne rezolucije, a njime upravlja grafičko jezgro HD 4000 procesora Ivy Bridge. Kada je u pitanju multimedia, slika može da se proslijedi na veliki ekran preko HDMI priključka, što ne zahtijeva priključnje specijalnih kablova, jer je HP na ovo tanko kućište smjestoi utičnicu punih dimenzija, a isto važi i kada je riječ o mrežnom priključku.

Čak i bez posjedovanja spoljnih zvučnika, ovaj ultrabook će lako ispuniti prostoriju zvukom, čemu doprinose četiri ugrađena zvučnika – dva iznad tastature i dva okrenuta prema dolje, a kvalitet je omogućen u saradnji sa kompanijom Beats Audio. Osim HDMI i LAN, Spectre XT ima kombinovanu audio‑utičnicu, čitač memorijskih kartica i samo dva USB priključka, od kojih je jedan verzije 3.0, dok drugi omogućava napajanje strujom drugih uređaja, poput mobilnih telefona.

A.N.R.

 

Znak Pobjede

 

Tekst preuzet iz “Pobjede” – online izdanje

 

Povezani postovi