Google pokrenuo novu internet stranicu za djecu koja uče da čitaju

Kolekcija ilustrovanih priča na nekoliko jezika

Kompanija Google je pokrenula novu internet stranicu koja predstavlja browser verziju njene aplikacije Read Along namijenjene uređajima s operativnim sistemom Android.

Stranica je još uvijek u beti, ali je aktivna i funkcionalna. Ona sadrži stotine ilustrovanih priča i nekoliko različitih nivoa čitanja. Kada djeca izaberu priču, počinju da je čitaju na mikrofon svog uređaja. Riječi se označe plavom bojom nakon što ih djeca pročitaju, ali pogrešno pročitane riječi budu podvučene crvenom bojom. Klikom na podvučenu riječ virtuelni asistent Diya ispravno čita riječ.

Podržani browseri su Chrome, Firefox i Edge, dok podrška za druge browsere poput Safarija stiže uskoro. Priče su dostupne na nekoliko različitih jezika uključujući engleski, španski i portugalski.

Google je dodao nove priče u Read Along kolekciju, koje će biti dostupne nešto kasnije ove godine za web i Android verziju. Te priče uključuju adaptacije video sadržaja za djecu kreatora USP Studios i ChuChu TV, kao i knjige abecede i knjige obrazovne kompanije Kutuki.

Android aplikaciju Read Along koristilo je više od 30 miliona djece otkako je lansirana 2019. godine. Širenje aplikacije na desktop će djeci omogućiti više opcija, kao i čitanje na većim ekranima. To je nešto što su nastavnici uočili kao važno za učenike, posebno one koji imaju problema s vidom.

Preuzeto: klix.ba

Povezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 14 =