DQ:IQ Primat digitalne inteligencije

Zašto je bitno da razvijate digitalnu inteligenciju svoje đece?Sjećam se perioda kad sam završavala fakultet i kad su se svi savjeti svodili na to da sa diplomom fakulteta, dobrim znanjem engleskog jezika i osnovnim poznavanjem rada na računaru neću imati briga oko pronalaženja dobro plaćenog posla, a put do uspjeha za mene je praktično već bio raskrčen.

Danas gledam svoju djecu. Već u osnovnoj školi koriste računar bolje od mene, a engleski uče paralelno sa maternjim jezikom. Stvari od onog doba kad smo mi bili mladi, pa do danas, značajno su se izmijenile. Tada se govorilo o IQ kao najznačajnijem faktoru uspjeha, ali danas se to stavlja u drugi plan, jer eksperti iz oblasti tehnologija sada daju primat digitalnoj inteligenciji – DQ.

Šta je uopšte digitalna inteligencija?

DQ se stiče tokom cijelog života, jer jer je to skup sposobnosti koje pojedincu omogućavaju da se suoči i prilagodi izazovima koje digitalno okruženje nosi.

Napravimo pregled ključnih pojmova koncepta digitalne inteligencije koji je dao DQ Institut, vodeća internacionalna organizacija iz ove oblasti, a o kojima svakako moramo da razgovaramo sa svojim djetetom:

  1. Digitalni identitet – Ljudi nas prepoznaju po našim profilima na društvenim mrežama i zbog toga moramo brinuti o svom online prisustvu. Zbog toga je neohodno da i na internetu vodimo računa o svojoj reputaciji, te da razlikujemo šta treba objaviti na internetu, a šta ne. Najbolji način da provjerimo sebe i da uvjerimo svoje dijete o važnosti digitalnog identiteta je da ukucamo na Google svoje ime i prezime, a zatim i ime svog djeteta. Velika je vjerovatnoća da će nas ovaj test podsjetiti na davno otvorene naloge na mrežama i portalima, ali će nas i iznenaditi nalog našeg djeteta kreiran na društvenim mrežama za koje i ne znamo da postoje. Ovo je odličan način da pokažemo djetetu koliko Internet dobro pamti sve naše korake.
  2. Korišćenje digitalnih tehnologija – Djeci u najranijoj dobi moramo postaviti jasnu mjeru koliko je za njih dovoljno da budu u virtuelnom svijetu, kako bi jednog dana i kao tinejdžeri znali graditi odnose i mimo online svijeta. Kako bismo i mi i naša djeca radili na umjerenom korišćenju telefona i interneta, možemo na svoje mobilne telefone instalirati aplikaciju koja prati vrijeme provedeno na telefonu ili društvenim mrežama – screen time.
  3. Online bezbjednost – Svi smo na svojoj koži osjetili koliko djeca znaju biti okrutna u periodu adolescencije. Od neslane šale do vršnjačkog nasilja se vrlo lako stiže. Kako ne bi nikoga povrijedili, ili bili povrijeđeni, neophodno je da ih naučimo da alat koji smo im dali u ruke – internet, ispravno koriste. Neprimjereni sadržaj, nasilje, cyberbullying – sve su opasnosti koje vrebaju našu djecu (ali i nas), dok misle da bezbjedno surfuju internetom. Digitalna inteligencija upravo treba da ih nauči kako da se odnose prema ovakvom sadržaju i koliko je važno da isti znaju da prepoznaju ili prijave. Informiši se više na ovim linkovima o tome kako se prijavljuje sadržaj na Facebook-u i Instagram-u.
  4. Online sigurnost – Internet prevare su za većinu stara vijest, ali ne i nešto što nije aktuelno. I danas prevaranti koji koriste nove tehnologije, preko phishing mail-ova, hakovanja, virusa i krađe podataka zarađuju stotine hiljada eura. Važno je da budemo oprezni, ali i da naučimo djecu kako da se zaštite i koje podatke smiju, a koje nikako ne bi trebalo da ostavljaju na internetu.
  5. Digitalna komunikacija – Prvenstveno, moramo naučiti djecu kako se komunicira i kakve je poruke u redu slati preko digitalnih kanala komunikacije. Moraju znati da ono što pošalju ili objave u digitalnom svijetu, zauvijek ostaje online. Osim toga, svojoj djeci internet moramo predstaviti kao nešto što ih može spojiti sa velikim brojem vršnjaka koji imaju iste interese. Ukoliko ih recimo zanima programiranje, mogu napraviti nalog na platformi Scratch gdje, osim što će učiti ovaj programski jezik, mogu razmjenjivati mišljenje i projekte sa hiljadama vršnjaka širom svijeta. Na Internetu postoji bezbroj ovakvih zajednica – neophodno je samo da istražimo ono što nas zanima i nađemo svoje sagovornike.
  6. Emocionalna inteligencija na internetu – Kao prirodan nastavak priče o tome kako se komunicira, dolazi i emocionalna inteligencija naše djece. Djeca, zbog toga što ne mogu da vide svog sagovornika, često zaboravljaju da iza profila na društvenim mrežama stoji ljudsko biće, čija je osjećanja lako povrijediti. Osim što ih moramo naučiti da budu ljubazni prema drugima, moramo im staviti do znanja da su jednako vrijedni kao bilo ko drugi, te da ne smiju dozvoliti da ih bilo ko uznemirava na internetu.
  7. Prava na internetu – Internet nije potpuno neuređen prostor kako se to većini čini. Počev od Evropske Unije, pa do najvećih internet kompanija, trenutno svi rade na tome da u ovoj mladoj industriji definišu prava i pravila koja će internet učiniti uređenim mjestom. Facebook tako vrlo često odgovara i reaguje na pritužbe ukoliko se objavi fotografija djeteta bez dozvole roditelja, a da ne govorimo o zakonima koji uređuju autorska prava, pa se za korišćenje tuđeg rada može odgovarati i pred sudom. Za više informacija o tome pogledaj ovdje.

Emocionalna inteligencija

Prošle godine smo uradili zanimljivo istraživanje koje se bavilo time kako djeca koriste internet i nove tehnologije. Jedan od podataka koje smo dobili bio je i taj da se samo 2% djece mlađe od 13 godina nikada nije susrelo sa novim tehnologijama. Ovo nam daje na znanje da razgovor na temu interneta i njegovog korišćenja sa djetetom treba započeti što ranije.

Polako, u skladu sa uzrastom u kom se tvoje dijete nalazi, postavljaj granice i daj mu šansu da neke stvari samo istraži, a na neke mu ti, kao roditelj, ukaži i daj primjer kroz to kako ti koristiš internet. Jednog dana, tvoje dijete će ti biti zahvalno, koliko god da se proces učenja činio teškim.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.mekoji tvom djetetu može poslužiti kao izvor za ove i slične teme.

Izvor: Domen.mePovezani postovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − thirteen =