Danska: 40 posto struje u 2014. od energije vjetra

Sa ovim je Danska postala apsolutni svjetski rekorder u dobijanju struje pomoću energije vjetra.

Nedavno ste možda bili u prilici čuti da je Velika Britanija 2014. godine iz energije dobijene pomoću obnovljivih izvora uspjela pokriti 25 posto potreba svih domaćinstava u zemlji.

Koliko god to djelovalo impresivno, pravi rekorder je Danska, koja je pomoću vjetroturbina tokom protekle godine uspjela zadovoljiti gotovo 40 posto svojih ukupnih potreba za električnom energijom, u što se ubrajaju domaćinstva ali i poslovni subjekti.

U odnosu na 2004. godinu, kada je vjetar Danskoj električnoj energiji doprinosio s učešćem od 18,8 posto, došlo je do velikog napretka i razvoja sistema vjetroelektrana, pa je prošle godine u januaru zabilježen podatak da je energija vjetra pokrila čak 61,4 posto ukupne potrošnje električne energije u toj zemlji.

Danska-40-posto-struje-u-2014.-od-energije-vjetra

Ovo je možda najbolji primjer za sve one koji tvrde da obnovljivi izvori ne mogu pokriti značajan dio energetskih potreba u svijetu, te zbog toga smatraju kako se i dalje više isplati ulagati u fosilna goriva i nuklearne centrale.

Danski primjer pokazuje da je to itekako moguće, naravno uz pomoć države, odnosno uz odgovornu politiku, pa se u Danskoj sada nalazi oko 5.200 funkcionalnih vjetroturbina, od kojih se 25 nalazi u priobalnim vodama.

Danska je pred sebe postavila novi cilj, a on glasi da do 2020. udio energije vjetra zadovolji 50 posto ukupnih potreba zemlje, a do 2050. godine postane prva država u svijetu koja će u potpunosti dobijati električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Vidi casopis

Prilog preuzet sa: Vidi.hr

Povezani postovi