Ove školske godine, kao i prethodnih, kroz obavezne aktivnosti obilježavaju se dani kulture, tehnike, sporta… 24. novembra 2011. bio je dan predviđen za takve aktivnosti a većim dijelom je bio posvećen tehnici i informatici.

Aktivnosti na promociji tehnike koje su organizovane prošle godine sa šestim razredom, proširene su ove godine na peti i sedmi razred.

Nastavnici razredne nastave su između ostalih planiranih aktivnosti, učenicima petog razreda prezentovali sajt www.tehnika-informatika.com. To je bila prilika da se upoznaju sa dosta obimnim sadržajima na tom sajtu a pogotovo sa onim dijelom koji je upravo namijenjen petom razredu i odgovara sadržajima predmeta Osnovi tehnike za taj razred.

Učenici šestog razreda su posjetili izložbeni prostor tehničkog stvaralaštva u Osnovnoj školi “Stefan M. Ljubiša”. U tom prostoru nalaze se radovi učenika koji su učestvovali i osvajali nagrade na nekadašnjih republičkih i saveznih takmičenja iz raznih oblasti tehnike. Škola “Stefan M. Ljubiša” je u dužem periodu kontinuirano učestvovala na tim takmičenjima tako da se sakupio značajan broj radova od kojih je dobar dio tada imao inovativni karakter, a neki tu karakteristiku imaju i danas bez obzira na dosta veliki protok vremena od kad su rađeni. Mentori učenicima svih radova koji su izloženi u ovom prostoru su bili pokojni nastavnik Dragoljub Čizmović i nastavnik Veselin Milović koji sada radi u Drugoj osnovnoj školi. Zastupljeni su radovi iz oblasti Arhitekture i građevinarstva, Energetike, Elektrotehnike, Mašinske tehnike, Elektronike, Radiotehnike, Automatike i robotike, radovi koji po svojim karakteristikama imaju multidisciplinarni karakter, Saobraćaja i Poljoprivredne tehnike.

Možda bi dobro bilo da se putem ovog sajta pojedinačno predstave pojedini radovi koji se nalaze u izložbenom prostoru, a i svi radovi koje bi poslali nastavnici drugih škola i da se na taj način učenici više zainteresuju za izbornu nastavu iz tehničke grupe predmeta u onim školama đe to opremljenost kabineta dozvoljava.

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJE ZA UVEĆANI PRIKAZ

Učenici sedmog razreda su pripremili sadržaje sa interneta o raznim tehničkim dostignućima i ostvarenjima, raznim objektima i konstrukcijama koje su realizovane zahvaljujući razvoju tehnike i tehnologije. Pomoću projektora izvršeno je prikazivanje tih dostignuća.

 

Povezani postovi