O sajtu

 

UVODNE NAPOMENE

 

Postovani posjetioci, ukratko o motivima koji su nas naveli da pokrenemo i razvijamo ovaj sajt.

Uvođenjem reformisanog osnovnog obrazovanja došlo je do znatnih promjena kod svih nastavnih predmeta. Svakako, te promjene nijesu mimoišle ni nastavni predmet Tehničko obrazovanje koji se na početku reformisanog procesa  zove Tehnika i informatika. Pod tim nazivom postojao je ovaj predmet do septembra 2011. godine. Predmet se dijeli na dva nova Osnovi tehnike koji se izvodi u petom i sedmom razredu i Informatika u šestom.

Uzimajući u obzir obim promjena, uticaj sadržaja ovog predmeta na informatičku pismenost učenika i njihovo opredjeljivanje za izborni predmet i dalje školovanje, želimo da podijelimo iskustva u ovom procesu sa kolegama koji realizuju programe ovog nastavnog predmeta.

Smatramo veoma značajnim da se na ovaj način, putem najsavremenijeg medija današnjice – interneta, upoznaju roditelji djece koja pohađaju školu, kao i ostali zainteresovani iz lokalne i šire društvene zajednice sa značajem ovog nastavnog predmeta i uslovima pod kojima se realizuje.

Na ovom sajtu predstavićemo karakteristike izvođenja nastave Tehnike i Informatike u našoj Školi (uslovi, opremljenost i sl.).

Stranica VIJESTI donosi sadržaje koji se odnose na nastavne predmete Osnovi tehnika i Informatika a vezani su za našu školu i šire.

Na posebnim stranicama (SADRŽAJI ZA NASTAVNIKE) nalaziće se sadržaji koji se mogu veoma dobro iskoristiti u nastavi u vidu šema, fotografija, video materijala i slično, a dostupne su samo nastavnicima.

U posebnoj oblasti (SADRŽAJI ZA UČENIKE) pripremamo i zanimljive testove koji su usklađeni sa propisanim udžbenicima, pomoću kojih se može vršiti obnavljanje gradiva a mogu biti i jedan od segmenata provjere znanja učenika. Tu cemo objavljivati i ostale sadržaje koji doprinose da učenici što lakše savladaju predviđeno gradivo. Pratićemo rad učenika i objavljivati sadržaje koji se odnose i na taj segment.

Na stranici DRUGI PIŠU, prenosićemo novosti iz oblasti ICT-a, kao i raznim oblastima tehnike, koji se objavljuju u specijalizovanim časopisima iz ove oblasti ili na odgovarajućim sajtovima.

U rubrici KORISNO nalaze se neka od pomagala koja mogu učenicima koristiti u svakodnevnom radu prilikom rješavanja različitih zadataka iz drugih oblasti.

Tu su i IGRICE, ne možda toliko zanimljive kao one na koje su učenici navikli na internetu, ali u svakom slučaju edukativne da postiču razmišljanje, razvijaju reflekse, pomažu u učenju Engleskog jezika, određenih pojmova iz Geografije, Matematike, Fizike i dr.

 

Nastavnici Osnova tehnike i Informatike
Druge osnovne škole iz Budve
i NU “Infomont” Budva